Eljárás indul a 4 milliárdos papírtender miatt

Vágólapra másolva!
Vizsgálja az Európai Bizottság azt a 4,2 milliárdos papírtendert, amelyet 2009-ben nyert meg az Ápisz-BudaPiért - írja a szombati Magyar Nemzet. A bizottság szerint indokolatlan volt tárgyalásos beszerzéssel korlátozni a versenyt és az átláthatóságot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) szerint indokolatlan volt tárgyalásos beszerzéssel korlátozni a versenyt és az átláthatóságot a 2009-es papírtenderen, ezért eljárást indítottak Magyarorszég ellen - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

A bruttó 4,2 milliárd forintos tendert az Ápisz-BudaPiért nyerte meg. A lap szerint az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tárgyalásos eljárást írt ki, amely a normál közbeszerzésnél kevésbé átlátható. A bizottság szerint ilyet csak kivételes alkalmakkor lehet alkalmazni, és ez az eset nem állt fent, és az ajánlattevőkkel szembeni egyenlő bánásmódot biztosító rendes szabályokat kellett volna követni.

Az EB a papírtender mellett a magyar közbeszerzési törvény módosítását is kifogásolja, amely kimondja: az ajánlattevők bizonyos esetekben csak akkor támaszkodhatnak harmadik félre a szerződés teljesítésekor, ha az ajánlattevő többségi befolyást gyakorol felettük. Az EB szerint ez nem áll összhangban az uniós közbeszerzési szabályokkal, amelyek viszont megengedik, hogy az ajánlattevő egy másik fél erőforrásaira is támaszkodhasson a köztük lévő kapcsolat típusától függetlenül - írja a Magyar Nemzet.