Óvják Orbánt a kevés alvástól

Vágólapra másolva!
Napi 4-5 óra alvásra lesz ideje - Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint ez lesz a legjelentősebb változás az életében, ha megválasztják kormányfőnek. Az [origo] által megkérdezett alvásszakértő szerint azonban a szervezet megsínyli a csökkent alvásidőt, és nincs is értelme keveset aludni, mert romlik a teljesítmény. A rendszerváltás utáni miniszterelnökök szinte mind koránkelők voltak: egykori munkatársaik szerint Gyurcsány Ferenc volt a legmunkamániásabb, Horn Gyula ragaszkodott a korai lefekvéshez.
Vágólapra másolva!

A mostani napi 6-7 óra alvás helyett 4-5 óra alvásra készül Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amennyiben pártja nyer a választáson, és kormányfőként át kell vennie az ország irányítását - erről beszélt a Blikknek adott csütörtöki interjújában Orbán. Mint mondta, ahhoz, hogy jól végezze a munkáját, "nem kell jelentős változás", "csak még többet" kell majd dolgoznia, és így kevesebb idő jut majd alvásra.

Az [origo] által megkérdezett alváskutató, Bódizs Róbert szerint viszont a napi 4-5 óra alvás nagyon kevés, ami hosszabb távon árthat. "Ez a szervezet számára tartós stresszt jelent. Rövidebb ideig, pár hétig még nem megy az egészség rovására, de tartósan igen" - mondta. Ráadásul szerinte nem nyer időt, aki sokat dolgozik és ilyen keveset alszik, mert annyival rosszabbul is teljesít a munkájában.

Bódizs szerint személyfüggő, hogy kinek mennyi az alvásigénye, de az egyéni igény drasztikus csökkentésének számos negatív következménye lehet. A kutatások során agyi és viselkedésbeli változásokat is megfigyeltek a túl keveset alvóknál, például az álmos emberek számára nehézséget jelentenek az összetettebb gondolkodási folyamatok, így kevésbé vannak eredeti, új gondolataik, és sokkal balesetveszélyesebben is vezetnek. A kutatások szerint emellett lobbanékonyabbak is, ami alkattól függően egyeseknél tettlegességhez, másoknál érzelmi problémákhoz vezethet. Azt is kimutatták, hogy tovább élnek, akik átlagos mennyiséget, napi 7-8 órát alszanak, mint azok, akik ennél kevesebbet vagy többet.

Egy új megfigyelés szerint összefüggés van az éhség és az alvás közt is: aki keveset alszik, az éhesebb, és nehezebben is lakik jól - mondta Bódizs. Így nagyobb arányban híznak el, és gyakoribb náluk a II. típusú cukorbetegség előfordulása. Ezt főleg az Egyesült Államokban vizsgálták, ahol az európai átlaghoz képest kevesebb az alvásidő. Az uniós államokban jelenleg pár perccel több, mint 7 óra az átlagos napi alvás. Van olyan kutatás, amely szerint 6 óra a szükséges alvás, az e fölötti mennyiség pedig már "luxusalvás".

"Igazi munkamániás őrült tudott lenni"

Keveset aludt miniszterelnöksége idején Gyurcsány Ferenc is - tudta meg az [origo] az egykori kormányfő egy korábbi, névtelenséget kérő közvetlen munkatársától. Az egykori MSZP-s pártelnök-miniszterelnök fél hatkor kelt, és utána rendszerint futni ment. A mai napig változatlan kora reggeli szokása az is, hogy átnézi az újságokat, így egyik forrásunk szerint mire beért a parlamentbe, már pontosan tudta, mit írtak aznap a lapok. "Meglepő volt, ha fél 8 tájban még nem volt benn, és rendszerint este 9-kor még égett nála a lámpa" - emlékezett.

"Igazi munkamániás őrült tudott lenni" - mondta egy másik, korábban szintén Gyurcsány környezetében dolgozó forrásunk is egykori főnökéről. Gyurcsányt mindketten úgy írták le, mint akivel alig lehetett győzni a tempót. Egyikük szerint ezt azért lehet bírni, mert az ország vezetése olyan feladat, ami "mint valami rendkívül helyzet idején, viszi magával" az embert. Utána persze időbe telik visszaállni, Gyurcsánynak is fel kellett töltődnie, miután lemondott, utána a korábbinál többet tudott pihenni - tette hozzá.

Sporttal bírják

A válságkezelő kormányt 2009 áprilisa óta vezető Bajnai Gordon a környezetéhez tartozó forrásunk szerint "csak egy fokkal lazább" elődjénél. Nyolc körül ér be a munkahelyére, rendszerint az estébe nyúlnak a munkanapjai, és sokszor kell részt vennie hivatalos esti programon.

A most és korábban velük dolgozók szerint Gyurcsány és Bajnai is azért bírja ennyire jól a kevés alvást és sok munkát, mert rendszeresen sportolnak. "Az életük része a sport, és ennek a fegyelmező hatása nagyon látszik rajtuk. Rengeteget dolgoznak, de más téren nagyon odafigyelnek, hogy ne égessék két végén a gyertyát, mozognak, egészségesen táplálkoznak, nem dohányoznak" - mondta a Bajnai környezetéhez tartozó forrásunk. "Pont ezért Orbán Viktorból is kinézem, hogy menni fog neki is a kevés alvás, sok munka, hiszen ő is focizik" - tette hozzá.

Forrás: MeH
Gyurcsánnyal alig bírták a kollégák a tempót

"Én már nem voltam annyira zsenge ifjú"

A 2002-tól két éven át kormányzó Medgyessy Péter információink szerint nem élt ilyen katonás rend szerinti. Egyik névtelen forrásunk - aki nem tartozott Medgyessy közvetlen munkatársai közé, ezért az általa Medgyessyről mondott információk áttételes értesüléseken alapulnak - úgy fogalmazott, ezt is rá jellemző módon "polgáriasan intézte", a napi munkát "elkezdte nem túl korán és befejezte nem túl későn, és ebédidőben tényleg elment ebédelni". Lehet, hogy ebbe a kora is belejátszott, hiszen utódainál idősebb volt kormányzása idején. (Medgyessy 60 éves volt megválasztása idején, Gyurcsány Ferenc 43 évesen, Bajnai Gordon pedig 41 évesen lett kormányfő.)

A korára hivatkozott az egykori MDF-es kormányfőt, Boross Péter is, akit Orbán kijelentéséről és arról kérdeztünk, ő mennyit aludt, mialatt - Antall József halálát követően - 1993 és 1994 között az országot irányította. "Én már nem voltam annyira zsenge ifjú" - jegyezte meg. (Boross volt a legidősebb hivatalba lépő rendszerváltás utáni kormányfő 65 évesen. Horn Gyula 63 évesen alakított kormányt 1994-ben.) Ennek ellenére Boross Péter akkor is korán kelő típus volt, és ez a szokása azóta is megmaradt, hat órakor "kidobja az ágy".

Boross szerint Orbán Viktor jól teszi, ha azzal számolt, hogy kevés ideje lesz aludni. "A jelenlegi helyzetben olyan mennyiségű munka, gond és probléma fog rászakadni, hogy természetes lesz, ha nincs erre ideje" - mondta az egykori MDF-es kormányfő, hozzátéve, hogy "már ha komolyan veszi a feladatát" a Fidesz elnöke. "Persze, ez nem egy négy évig tartható állapot, de a kezdeti időkben ezt vállalnia kell" - jelentette ki. Szerinte neki ezért is volt könnyebb dolga, mikor hároméves kormánytagsága után Antall halála után át kellett vennie a kabinet vezetését. "Már benne voltam, és nem is kellett ennyi mindent újragondolni" - magyarázta.

Horn korán feküdt, korán kelt

Az 1994 és 1998 közt kormányzó MSZP-s Horn Gyula szintén a tyúkokkal kelt, és utódaihoz hasonlóan a sportolásnak köszönhetően bírta energiával - mondta az [origo]-nak szintén névtelenséget kérve Horn egykori közvetlen munkatársa, illetve egy, Horn munkáját közelről figyelő másik forrásunk is. "Mindig fél 5-5 felé kelt, mert fél 6-6 órakor már sportolt, futott vagy teniszezett, ha pedig, mondjuk, egy külföldi út miatt erre nem volt módja, akkor gyalogolt" - mondta munkatársa, aki szerint a napi sporthoz különösen a balesete után ragaszkodott a volt kormányfő. (Horn 1994-ben, az MSZP kampányzáró nagygyűléséről, Miskolcról hazafelé tartva szenvedett autóbalesetet.)

Így Horn Gyula is nagyon korán beért hivatalába, viszont korán le is feküdt: fél 10-10 körül már ágyban volt. Ehhez annyira ragaszkodott, hogy egykori munkatársa szerint nem is lehetett neki késői időpontra hivatalos programot szervezni, vagy ha részt kellett vennie például egy vacsorán, akkor onnan is elment, hogy ne boruljon fel a napi rutinja.