Rábólintott a regisztrált élettársi kapcsolatra az Alkotmánybíróság

Vágólapra másolva!
Elutasította az Alkotmánybíróság az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt támadó indítványokat, ezzel szabad utat adott annak, hogy a házassághoz hasonló kapcsolatban éljenek a melegek. A testület 2008 végén még megsemmisítette a jogszabály korábbi változatát, mert az az azonos neműekre is vonatkozott, így megkettőzte volna a hazasság intézményét.
Vágólapra másolva!

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, az Alkotmánybíróság (Ab) kedden elutasította a törvény alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat kedden. Az Ab határozatában megerősítette: az azonos neműek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat iránti igény - mivel ők házasságra nem léphetnek - az emberi méltósághoz való jogból levezethető.

A kizárólag azonos nemű személyek által létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat a testület szerint nem jelent konkurenciát a különböző neműek házasságának, ez a kapcsolat nem üresíti ki, nem értékeli le a házasság intézményét, ezért a testület nem adott helyt a módosított törvény ismételt megsemmisítésére vonatkozó beadványoknak.

Az Ab korábban, 2008 végén megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény korábbi változatát, aminek 2009. január 1-jén kellett volna hatályba lépnie. Az akkori jogszabály még egységesen kezelte a különböző és azonos nemű párok kapcsolatait, és tartalmaz egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette volna a házassággal.

A jelenlegi törvénnyel szemben kilenc indítvány érkezett az Ab-hez, a korábbiakhoz hasonló kifogásokkal (a házasság intézményének kiüresítése, negatív példa­mutatás, a gyermekjogok veszélyeztetése). Új elemként egy indítvány mulasztásra is hivatkozott az anyakönyvvezetők lelkiismereti- és vallásszabadságával összefüggés­ben, mivel nem tagadhatják meg a közreműködést a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében.

Az Ab szerint azonban nincs alkotmányos ok arra, hogy a közhivatalt viselő anyakönyv­vezető pusztán a párok szexuális beállítottsága miatt megtagadhassa a közreműködést. Az Ab - amely hatszor tűzte napirendjére a törvény vizsgálatát - döntése során figyelemmel volt a társadalmi tendenciákra, igényekre, a hagyományos házasság- és családformák változására, a párkapcsolati formák szabad megválasztásának jogára.