Megmenekülhet a látványos kudarctól az MDF

Vágólapra másolva!
Az utolsó előtti pillanatban sikerült nyolc budapesti MDF-es jelöltnek leadnia a kopogtatócédulákat, így a párt - ha hitelesnek találják a szelvényeket - fővárosi listát állíthat. A múlt hét szombaton még úgy tűnt, nem lesz meg a szükséges számú ajánlószelvény, de pár napja beindultak az MDF-es jelöltek. Az LMP is feljött, már eggyel több jelöltje van, mint az MDF-nek, de nem biztos, hogy mindenütt lesz listája.
Vágólapra másolva!

Egy nappal az ajánlószelvények leadásának pénteki határideje előtt valószínűleg sikerült az MDF-nek a budapesti listaállításhoz szükséges számú egyéni jelölt állítása: az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint csütörtök délelőttig nyolc saját jelöltjük (illetve öt SZDSZ-es közös jelölt) adta le az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát. A nyolc jelöltből egyelőre csak egy indulását hagyták jóvá a választási bizottságok, a többi neve mellett a "döntésre vár" megjegyzés szerepel.

Dávid Ibolya pártelnök múlt hét csütörtökön küldött segélykiáltást a párt szimpatizánsainak, mivel Budapesten veszélybe került a listaállítás. Múlt szombaton még csak öt MDF-es jelölt adta le a szükséges 750 kopogtatócédulát, de közülük négyen MDF-színekben induló SZDSZ-esek voltak, akik a listaállítás szempontjából nem számítanak. Az azóta eltelt napokban pont azokban a körzetekben indultak meg a kopogtatócédulák, ahol erre a legnagyobb szükség volt: hét MDF-es tudta leadni a szelvényeket, miközben csak egy újabb SZDSZ-szel közös jelöltnek sikerült ugyanez. A budapesti lista jelentőségét az adja, hogy itt él a választásra jogosultak majdnem 17 százaléka, fővárosi lista hiányában ők nem szavazhatnának az MDF-re.

Csütörtök délelőttig országszerte 63 MDF-es jelölt adta le a kopogtatócéduláit, közülük 47 indulását hagyták jóvá a választási bizottságok. Az MDF eggyel elmarad az LMP mögött, amelynek 64 jelöltje van (közülük egy, a nagykőrösi Földi Áron neve mellett egyelőre a "nem indulhat" megjegyzés szerepel, de fellebbezését már jóváhagyta a megyei választási iroda, 749 szelvényét hitelesnek találták, vagyis ha még egyet lead, indulhat). Az LMP Budapesten áll a legjobban, jelöltjei a 32 körzetből 22-ben már le tudták adni a kopogtatócédulákat.

Az LMP a csütörtök délelőtti adatok szerint Budapest mellett 10 megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Borsod, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém és Zala) állíthat szinte biztosan területi listát. A párt kampányblogja szerint a legrosszabbul Nógrád, Fejér és Békés megyékben állnak, az utolsó napra ide irányították át az aktivisták többségét. A pártnak ugyanis csak akkor lehet esélye a parlamentbe jutni, ha a 19 megye döntő többségében listát tud állítani. Ha ugyanis egy megyében nincs LMP-lista, az ott élők nem tudnak a pártra szavazni, a többi helyen kell több szavazatot szerezniük az 5 százalék eléréséhez.