Szorongatja az LMP az MDF-et

Vágólapra másolva!
Két nappal a péntek délutáni határidő előtt 53 LMP-s és 59 MDF-es egyéni képviselőjelölt adta le az induláshoz szükséges 750 kopogtatócédulát. Az MDF javított Budapesten, de még két jelöltre lenne szüksége a fővárosi listaállításhoz, ami nélkül nagyon nehezen tudna a parlamentbe jutni. Az LMP-nek vidéken akadtak gondjai.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint szerdán kora délutánig 59 MDF-es és 53 LMP-s egyéni képviselőjelölt adta le az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt. A választási bizottságok eddig 44 MDF-es és 31 LMP-s jelölt kopogtatócéduláit találták hitelesnek, 14, illetve 22 jelölt már leadta ugyan a szelvényeket, de még a bizottságok jóváhagyására vár. Az ajánlószelvényeket péntek délután 4 óráig lehet leadni.

Az MDF kedden-szerdán komoly lépést tett a budapesti listaállítás felé: négy jelöltjük (Pusztai Erzsébet, Debreczeni József, Csapodi Miklós, Győri Dénes és Herényi Károly) adta le a kopogtatócéduláit, így már hat saját jelöltjük van a fővárosban. Ahhoz, hogy budapesti listát tudjanak állítani, nyolc, tisztán MDF-es jelöltre van szükség, az öt MDF-SZDSZ közös jelölt ebből a szempontból nem vehető figyelembe. Vidéken az MDF már 11 megyében állíthatna területi listát. Ez elég ugyan az országos listaállításhoz, de Budapest nélkül az MDF nagyon nehezen tudna parlamentbe jutni, mivel itt szavazhat majd a választásra jogosultak közel 17 százaléka és az MDF-nek, a közvélemény-kutatások szerint minden szavazatra szüksége lesz ahhoz, hogy elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges, 5 százalékos küszöböt.

Az LMP-nek Budapesten már biztosan lesz listája: a 32 körzetből már 19-ben leadták az ajánlószelvényeket (korábbi EP-listavezetőjük, Szabó Tímea sikeresen fellebbezte a helyi választási bizottság korábbi elutasító határozatát). Vidéken egyelőre 9 megyében tudnának listát állítani, ami elég ugyan az országos listához, de megnehezíti a parlamentbe jutást, mert csak a választópolgárok felének szavazólapján szerepelne az LMP. A párt blogjai és felhívásai alapján különösen Nógrád, Fejér és Békés megyében áll rosszul.

Az LMP erősödésére utal a Forsense által kedden közölt közvélemény-kutatás is, amely szerint szavazóbázisa alapján az LMP mostanra a negyedik legerősebb párttá vált (A Fidesz, az MSZP és a Jobbik mögött). A felmérés szerint a párt elérheti a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, azonban ehhez az egyéni választókerületek zömében jelöltet kellene állítaniuk és több területi listára lenne szükségük.