Az áldozatok miatt aggódik Orbán

Vágólapra másolva!
A Fidesz a hazugság ellen, forradalomban született - mondta a párt 22. születésnapján a Zeneakadémián elmondott beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán szerint, ha a Fidesz kormányra kerül, a legnagyobb kihívás az lesz, hogy minél kevesebb áldozattal vigyen végbe változásokat. Kövér László a párt választmányának elnöke arról beszélt, hogy a Fidesz eddig azért nem volt felnőtt, mert csak önmagáról szólt.
Vágólapra másolva!

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitányával kezdődött a Fidesz 22. születésnapi ünnepsége kedden este a Zeneakadémián. "Meghalt a cselszövő, nem dúl a rút viszály - jó kezdés, hát még a folytatás" - kommentálta a nyitó darabot az elsőként színpadra lépő Balog Zoltán, a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványának elnöke.

Balog köszöntőjében felidézte, hogy a Fidesz az emberi méltóság és a szabadság védelmére jött létre. "A független, szabad Magyarországért folytatott küzdelem döntő pillanatához érkezett" - mondta, és hozzátette: a párt 22 éves története során soha nem volt ilyen nehéz helyzetben, de soha ilyen jó esélyekkel sem indult még.

Öregedő demokraták

Kövér László - ahogy Balog felkonferálta: a párt egyes számú tagkönyvének tulajdonosa - az "immár öregedő demokraták" nevében köszöntötte a vendégeket. A Fidesz országos választmányának elnöke szerint a párt 37 alapítója "nem éppen ilyen jövőről" álmodott, a Fidesz eddig megtett útja alapvetően mégis sikertörténet: szenzáció volt, helyet kaptak az első szabadon választott parlamentben, nyolc évvel később a Fidesz-kormány a rendszerváltás legélhetőbb négy évét hozta el, majd később Közép-Európa legnagyobb és legsikeresebb pártszervezetét hozták létre.

"A régi ellenfelek, riválisok szép lassan eltűntek, és csak azok maradtak, akiket eddig még soha nem sikerült a listás szavaztok számában legyőznünk. Még nem végeztük el azt a munkát, amivel tartozunk a gondviselésnek" - mondta Kövér. (Listán 1998-ban a Fidesz 29,48 százalékot kapott, az MSZP 32,9 százalékot. 2002-ben a Fidesz és az MDF közös listája 41 százalékot, az MSZP listája 42 százalékot kapott. 2006-ban a Fidesz és a KDNP listája 42 százalékot, az MSZP-é 43,2 százalékot kapott.)

Az ember 18 éves korában csak nagykorú lesz, de nem válik felnőtté, ez csak akkor kezdődik el, amikor első gyermekének születése rádöbbenti a felelősségre - mondta. Eddig a Fidesz is csak nagykorú volt, de nem lett felnőtt, csak önmagáról szólt, arról a generációról, ami létrehozta. A már öregedő demokraták története már nem az alapítókról fog szólni - zárta beszédét.

Minden választást el lehet veszíteni

A Fidesz a hazugság ellen, forradalomban született, és ezt soha nem szabad elfelejtenie - Orbán Viktor, a párt hármas számú tagkönyvének tulajdonosa ezzel kezdte beszédét. Kövérhez hasonlóan ő is arról beszélt, hogy a Fidesz küldetéssel jött a világra. "Nem ideológiát, hanem eszményt képviselt, már 22 éve is a szabadság volt az eszményünk" - mondta. Orbán arról beszélt, hogy amikor egy derült éjszakán felnézünk az égre, és egyszerre látjuk a milliárdnyi csillagot, akkor sem az a fontos, hogy melyik mikor született, mikor kezdte el fényét küldeni felénk, csak az számít, hogy mindegyiknek egy célja van: legyőzni a sötétséget.

Orbán szerint az országnak még soha nem volt akkora szüksége a Fideszre, mint most. Kötelesség és felelősség is, hogy ma a Fidesz az egyetlen olyan politikai erő, amely képes munkahelyeket teremteni, megmenteni az egészségügyet, helyreállítani az ország bizalmát, és olyan változást véghezvinni, ami "több mint forradalom" - mondta. Ennek ellenére a Fidesz új kampányfilmje - amely hétfőn jelent meg Orbán Facebook-oldalán - kizárólag Orbán Viktorról szól. A felvételen egyszer sem hangzik el a Fidesz neve és párt színei sem jelennek meg.

A nagy kihívás az, hogy ne legyenek áldozatok, úgy kell minél gyorsabban, minél gyökeresebben megújítani Magyarországot, hogy annak minden ember a győztese legyen - mondta. Orbán szerint a céljuk az, hogy visszafordítsák a politikát az emberek felé. "Mindenki verje ki azt a gondolatot a fejéből, hogy ezt a választást már nem lehet elveszteni. Minden választást el lehet veszíteni, minden választás a szavazófülkében dől el" - figyelmeztette újra a párt támogatóit, és arra is, hogy mindenkinek mind a két szavazatára szükség lesz a győzelemhez. "Ez a választás csak akkor lehet több mint forradalom, ha mindenki ott lesz és mindkét szavazatát a Fideszre adja" - mondta, majd boldog születésnapot és boldog feltámadást kívánt mindenkinek.