Túl nagy lehetett a nyomás a fővárosi MDF-elnökön

Vágólapra másolva!
Nem várta meg, hogy a körmére égjen a kudarccal kecsegtető jelöltállítás, és megijedt attól a lehetőségtől, hogy csalással vádolhatják meg - MDF-es forrásaink szerint ezek az okok állhatnak az SZDSZ-szel való együttműködést korábban támogató, hétfőn azonban keményen kritizáló Lévai Zoltán budapesti elnök kirohanása mögött. Lépéséért azonnal kizárták, épp arra a határozatra hivatkozva, amelyet az őt leváltani akaró párttársai ellen hoztak.
Vágólapra másolva!

Az ajánlószelvény-gyűjtés kudarca miatti felelősséget, illetve egy esetleges választási csalás vádját kívánta elkerülni Lévai Zoltán, az MDF fővárosi elnöke, amikor hétfőn felmondottnak nyilvánította az SZDSZ-szel kötött választási megállapodást. Korábbi és jelenleg is aktív fővárosi MDF-es forrásaink szerint Lévainak tudnia kellett, hogy emiatt kizárják a pártból, ami szinte azonnal meg is történt (Lévai pártja ellen intézett hétfői bírálatáról és kizárásáról itt olvashat).

Lévai nem akart nyilatkozni az [origo]-nak, de hétfői közleményében többek között azzal indokolta a megállapodás felmondását, hogy egy közös jelölt, Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnöke is érintett lehet a BKV-botrányban (a Heti Válasz pénteken írt arról, hogy Boruzst munkakör nélkül foglalkoztatták a közlekedési cégnél).

Lévai emellett arra hivatkozott, hogy a szabad demokraták nem teljesítették a vállalásaikat, például nem gyűjtöttek kopogtatócédulát. A pártok még tíz napig állíthatnak egyéni jelölteket, jelöltenként 750 érvényes kopogtatócédulát kell leadniuk a választási bizottságnál. Bár Dávid Ibolya pártelnök hétfői közleménye szerint a legtöbb MDF-es jelöltnek alig pár tucat cédula hiányzik a jelöltséghez, az Országos Választási Iroda adatai szerint a párt nagyon rosszul áll (erről itt olvashat bővebben).

Több MDF-es forrásunk is egybehangzóan állította, hogy 10 nappal a jelöltállítás határideje előtt az MDF legtöbb budapesti jelöltje messze van még a 750 cédulától. "Lévai előremenekül, nem várja meg, hogy rákenjék a kudarcot" - mondta az [origo]-nak egy, a pártból a korábbi belharcok során kizárt, de a budapesti párttagokkal ma is kapcsolatot tartó politikus, és hasonlóan fogalmazott egy ma is aktív, az egyik kerületi önkormányzatban vezető posztot betöltő MDF-es forrásunk. Szerintük ugyan nem feltétlenül Lévai hibája, ha nem sikerül a budapesti listát állítani, hiszen a párt országos politikája nagyban befolyásolja a lehetőségeit, de mindenképpen rajta verték volna el a port. Forrásaink szerint Lévai ezért hárította tovább a felelősséget az SZDSZ-re.

Jelöltcsere az utolsó pillanatban

Az MDF-SZDSZ megállapodása értelmében a 32 budapesti választókerületből 18-ban a szabad demokraták, 14-ben az MDF-esek állítanának egyéni jelöltet. Keddig a 32 körzetből 3-ban sikerült összegyűjteni a két pártnak a szükséges számú kopogtatócédulát. Ráadásul előfordulhat, hogy az együttműködésen rajtavesztenek a pártok, mert lehet, hogy a közös jelöltekre hivatkozva a párt nem tud választási listát állítani Budapesten (a jogi problémáról itt olvashat).

Több forrásunk is egybehangzóan állította, hogy van olyan kerület, ahol törés keletkezett az MDF és az SZDSZ közti együttműködésben. Forrásaink úgy tudják, megfogalmazódott egy terv, amely szerint a VII. kerületben induló - a szükséges számú kopogtatócédulát még össze nem gyűjtő - SZDSZ-es Keresztes Tibor helyett az MDF kerületi szervezetének elnökét, Simon Pétert akarják indítani. Az [origo] megkereste Simont, aki érdeklődésünkre először azt mondta: "a kérdés nem aktuális". Amikor visszakérdeztünk, hogy mikor lesz az, Simon azt mondta: soha.

"Ki fogja elhinni, hogy amit nem sikerült egy hónap alatt, azt majd valaki egy hét alatt összeszedi" - mondta egy névtelenséget kérő fővárosi MDF-es, aki szerint a csalás gyanúja fog a pártra vetülni, ha egy hét alatt hirtelen több körzetben is előkerül az induláshoz szükséges 750 cédula. "Oda fognak ránk figyelni nagyon, hisz tavaly már volt gond Ferencvárosban. Ha csak egy olyan szelvényt találnak, amelyet másnak adtak oda, akkor az isten se mossa le rólunk, hogy csaltunk" - mondta forrásunk, utalva arra, hogy 2008 végén kiderült, a ferencvárosi időközi választáson leadott 1015 MDF-es szelvény közül 669 hamis volt (erről korábbi cikkünkben olvashat). Több forrásunk is úgy értelmezte Lévai hétfői kirohanását, hogy megijedt attól, hogy csalással gyanúsíthatják meg.

Az [origo] szerette volna megkérdezni az állítólagos jelöltcseréről, illetve a kopogtatócédulák számáról Makay Zsoltot, az MDF országos választmányának elnökét és Boruzs Andrást is, de kedden délelőtt egyikük sem vette fel a telefonját. Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese kedden az MTV reggeli műsorában azt mondta, biztos benne, hogy mind a 14 MDF-es össze fogja gyűjteni a szükséges 750 kopogtatócédulát.

A szövetség támogatója

Lévainak budapesti elnökként komoly szerepe volt abban, hogy az általa most támadott szövetség létrejöjjön. Január 15-én ugyan még levelet küldött a kerületi szervezeteknek, amelyben azt írta: "Az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik", néhány nappal később azonban már a budapesti választmány - egy foghíjas, csak nehezen határozatképessé tett ülésen - jóváhagyta a megállapodást, amely többek közt a fővárosi lista első, harmadik és negyedik helyét is átengedte az SZDSZ-nek.

Válaszul a budapesti választmány egy része szembefordult Lévaival, és egy szintén foghíjas ülésen leváltotta a posztjáról. A döntésre az országos vezetés azzal reagált, hogy felfüggesztette a lázadó kerületeket, majd az országos választmány határozatot hozott arról, hogy azonnal törlik a tagságát annak, aki nyilvánosan kritizálja az MDF szövetségi politikáját. Ezt a határozatot alkalmazta Makay Zsolt, amikor alig negyed órával Lévai nyilatkozata után egy sajtóközleménnyel kizárta a pártból a budapesti elnököt. Utólag Lévai már úgy gondolja, az országos választmány alapszabály-ellenesen vonta el a jogköreit.