Közel félmilliárdot keresnek a BKV-ügyben érintett párttámogatón

Vágólapra másolva!
Több mint 60 hitelező mintegy 470 millió forintot követel attól az informatikai cégtől, amely a BKV-botrány és egy ellentmondásos pártfinanszírozási ügy szereplőjeként vált ismertté. A pénz visszaszerzésére nem sok esély van, így a BKV-ügyben már megtett feljelentés után egy újabb eljárás is indulhat a cég ellen, amelynek egykori tulajdonosa egy másik vállalkozás élére kerülve folytatta üzleti pályafutását.
Vágólapra másolva!

"Költse inkább pelenkára azt a pénzt" - ezt a tanácsot kapta ügyvédjétől a kisgyermekes informatikai vállalkozó, Nöthig László, amikor azon gondolkozott, hogy csatlakozzon-e a C.C. Soft ellen zajló felszámolási eljáráshoz. A vállalkozó az [origo]-nak azt mondta, a cég több mint kétmillió forinttal tartozik neki, ügyvédje azonban annyira reménytelennek ítélte meg a helyzetet, hogy még a felszámolási eljáráshoz szükséges 20 ezer forintos díj befizetéséről is lebeszélte.

Így ő már biztosan nem kapja meg a pénzét, de egyre valószínűbb, hogy azok sem kapnak semmit, akik jelezték igényüket a felszámolónak. A C.C. Soft felszámolását tavaly októberben indította el a bíróság, és a cég ügyvezetője decemberben még arról beszélt az [origo]-nak, hogy összesen 30-40 cégnek tartoznak 200 és 300 millió forint közötti összeggel. A legújabb információk alapján azonban ennél jóval több hitelezőről és jóval több pénzről van szó.

"Valahol a nulla és a semmi között"

A felszámolást végző cég zuglói irodájában szerdán délelőtt tartottak egy úgynevezett hitelezői értekezletet, amelyen tájékoztatták a pénzüket követelő vállalkozások képviselőit az eljárás állásáról. Itt elhangzott, hogy összesen 63 hitelező jelentkezett, összesen 470 millió forintnyi igénnyel - tudta meg az [origo] a felszámolási eljárást ismerő két, egymástól független forrásból, akik szerint a rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, alig van esély a pénz előteremtésére.

"Valahol a nulla és a semmi között lesz az összeg, amit a felszámolónak sikerül megmentenie" - fogalmazott az egyik hitelező jogi képviselője. Egy a felszámolást ismerő másik forrásunk szerint egyelőre csak néhány kevésbé értékes vagyontárgyat - például bútorokat - találtak, amelyek nyilvánvalóan nem fedezhetik a benyújtott közel félmilliárd forintos igényt. A cég korábbi vezetője hiányosan adta át a felszámolóknak a C.C. Soft gazdálkodásával kapcsolatos iratokat is, így nem találják a nyomát annak a százmillió forintnak sem, amelyet a kft. fizetett ki a Magyarok Egymásért Szövetség nevű pártnak.

Rejtélyes pártadomány

Az [origo] tavaly novemberben számolt be arról, hogy az informatikai vállalkozás 2008-ban bőkezű adományt juttatott a pártnak, amely szoros kapcsolatban állt a titkosszolgálati kapcsolatai és egy milliárdos csempészési és sikkasztási ügy miatt ismertté vált Egymásért Alapítvánnyal. A párt elnöke a milliárdos sikkasztással vádolt Földesi-Szabó László egykori rendőr, akinek bírósági ügye azonban most szünetel, egy Tolna megyei körzetben ugyanis regisztrálták egyéni képviselőjelöltként, így mentelmi jogot kapott a választások végéig (erről részletek ebben a cikkünkben).

A cég már a támogatás kifizetésekor komoly anyagi problémákkal küszködött, dolgozóit sem fizette rendesen, és alvállalkozói közül is soknak tartozott. A kft. többségi tulajdonosa Egervári Ajtony volt, aki tavaly decemberben az [origo]-nak azt mondta, hogy a kinnlevőségek fedezni fogják a tartozásokat, a felszámolásban résztvevők által közöltek azonban ellentmondanak ennek. Egervári cégbírósági adatok szerint januárban ügyvezetője lett egy négy éve működő Q & E Consulting Kft. nevű tanácsadó cégnek. Közben kiderült az is, hogy korábbi vállalkozása, a C.C. Soft érintett az elmúlt évek legsúlyosabb, a politikát is számos ponton érintő botrányának számító BKV-ügyben.

BKV-ügy és feljelentések

A Magyar Nemzet múlt szombati számában jelent meg az az interjú, amelyben Balogh Zsolt egykori BKV-vezető beszélt arról, hogy nyomás érte Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes részéről egy a BKV-nak dolgozó informatikai vállalkozás érdekében. Azt állította, hogy felső nyomásra kellett jóváhagynia azt a szerződésmódosítást, amelynek révén több pénzhez jutott a cég, majd állítása szerint Hagyó környezetének egyik tagja közölte vele, hogy ebből a beruházásból a díj 40 százalékát kenőpénzként megkapták. Balogh nem említett cégnevet, de ügyvédje később megerősítette az [origo]-nak, hogy a C.C. Soft Kft. nevű cégről van szó.

A BKV-tól már februárban kiszivárgott egy belső jelentés, amelynek készítői kifogásolták a C.C. Soft által végzett munkát, szerintük ugyanis az informatikai cég a százmilliós forint megbízási díjért olyan rendszert épített ki, amely az alapvető elvárásoknak sem felel meg. A BKV vezetése a rendőrséghez fordult a szerződés miatt, valószínű azonban, hogy nem ez lesz az utolsó feljelentés a C.C. Soft ügyében. Az egyik hitelező jogi képviselője szerint nagy rá az esély, hogy az egyelőre semmilyen eredménnyel nem kecsegtető felszámolás valamelyik szereplője - maga a felszámoló vagy valamelyik hitelező - megkeresi a hatóságokat. Az ügyfele felhatalmazásának hiánya miatt névtelenséget kérő jogász úgy fogalmazott: "Nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen lépés, hanem az, hogy mikor."