Vízjáték és wifi is lesz a belváros új főutcájában

Vágólapra másolva!
Tavasszal befejeződhet a fővárosban a Belváros Új Főutcája projekt. Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a beruházáshoz milyen technológiát használtak fel. Az egyik legnagyobb látványosság az intelligens vízjáték lesz.
Vágólapra másolva!

A Belváros Új Főutcája beruházás még 2006-ban kezdődött a kerület és a főváros együttműködésével és az Európai Unió támogatásával. A cél az volt, hogy megújítsák a történelmi belvárost és kiszűrjék a városmagot középen átszelő autóforgalmat - mondta Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere, aki szerint nem egy szokványos átalakításról van szó. A 2,7 kilométeres szakasz egészén természetes kőből készült a burkolat, ami 36 ezer négyzetméteres területével Európa egyik legnagyobb közterületi felújítása.

Rogán szerint a kivitelezők - okulva a korábbi hasonló projektek hibáiból - 3 helyett 10 centiméter vastag, időtálló köveket helyeztek le, amelyet időlegesen fel is lehet szedni, sőt meg is lehet fordítani, ha eljárna felette az idő. A polgármester az új főutca kialakításáról azt mondta: a történelmit és a modernt ötvözi, fiatalos, világos elemekkel és egységes stílusú utcabútorokkal. Az utcakövekben és a kandeláberekben is LED-es világítás van, ami környezetbarát, és nagyobb fényerejű a hagyományos izzónál.

Az egyik leglátványosabb elem a Szabadság téri vízjáték lesz, ami gyakorlatilag egy vízfüggöny. Ehhez közeledve ajtó nyílik a vízfolyáson és át lehet menni a túloldalán lévő parkba. További zsánerszobrok is helyet kapnak a belváros utcáin, hasonlóan a rollerező figurához vagy a kutyával játszó lányhoz.

Rogán elmondta: az új főutca egészén széles körű wifi-lefedettség lesz, amiről már megállapodtak a mobilcégekkel. A BKV kisebb, modern buszokra cseréli a 15-ös vonatán közlekedő járatait. A beruházás során egyébként 104 biciklitárolót, 116 padot és 118 kandelábert helyeztek el, 73 fát ültettek el, és mindössze 3-at vágtak ki.

Forrás: belvarosujfoutcaja.hu

A beruházás második üteme már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előtt van, pozitív elbírálás esetén Rogán szerint még idén megkezdődhet a projekt. Ez a Ferenciek tere és környékének rendezését tartalmazza, a mostani aluljárót befednék, és fölötte hatalmas felszíni teret alakítanának ki, a Március 15. téren pedig új közlekedési csomópont lenne.

A Belváros Új Főutcája projekt 5,5 milliárd forintba került. Az első szakasz kisebb uniós támogatást kapott, mert a teraszok és parkolóhelyek is jövedelmet hoznak majd, ezenkívül pedig más beruházók, például egy épülő spanyol tulajdonú szálloda is beszállt a költségekbe.