"A nyakkendőt kicsit lazábban viselném" - lámpalázas képviselőkkel akciózik az MDF

Vágólapra másolva!
Nem volt idejük felkészülni, többen érzik, hogy suták a felvételek, de próbálják a dolog jó oldalát nézni. Az MDF megújult honlapján videókat közölt jelöltjeiről, ahol akadozva, lámpalázasan mesélnek arról, miért tartják fontosnak, hogy az emberek az MDF-re szavazzanak. A párt fiatal kampányarcai is amatőrként segítettek be az MDF-nek. Jónak tartják az ő képeikre épített plakátsorozatot, bár egyikük lazított volna a nyakkendőjén.
Vágólapra másolva!

"Odaküldtek bennünket, hogy beszéljünk, körülbelül fél perc gondolkodási időnk volt. A felvételeket párszor megismételhettük, de az idő szűkös volt. Én a harmadik próbálkozás után mondtam, hogy ez jó, legalább vicces lesz" - mesélte az [origo]-nak Bari Zsolt, az MDF kecskeméti jelöltje, hogyan készült az MDF honlapjára hétvégén felkerült bemutatkozó videója.

A párt megújult oldalán zöld-fehér-piros sávos tulipános rét előtt az MDF jelöltjei családi állapotukról, hobbijaikról beszélnek, és elmondják, mit tartanak a legfontosabbnak az MDF programjából. "A politikában annyit szeretnék csak elmondani, hogy a tisztesség és a becsület mindenek előtt, nekem ez a véleményem" - mondja például a Csongrád megyében induló Lakatos Attila kőfaragó, aki a jelöltek többségéhez hasonlóan láthatóan és hallhatóan nem rutinos nyilatkozó.

A kisfilmjeikből a bakikat és a szerencsétlen megfogalmazásokat összeválogató, a YouTube-ra feltöltött videót már több mint 85 ezren látták. A dabasi választókerületben jelölt, a videóban szereplő Rakitovszki Tamás Lajos azt mondta, "nem nagy örömmel" nézte vissza magát, mert szerinte is sikerülhetett volna jobban a beszéde, de az ismerősei, miután a videókat a HírTV is bemutatta, azt mondták neki, hogy elég jó volt. Bari Zsolt még a saját videóját sem nézte vissza, izgulni nem izgult, de a gondolatai egész máshol jártak. "Akkor halt meg az édesapám, folyton ez járt a fejemben, semmi kedvem nem volt a kampányhoz" - mondta.

A videó nem szabadon választható feladat volt - mondta Bari -, mindenkinek el kellett mennie a forgatásra, ezért szerepel ő is, Rakitovszki viszont úgy emlékezik, a budapesti központban tartott fotózáson csak a lehetőséget ajánlották fel mindenkinek. Ő is hirtelen, felkészülés nélkül mondta el szövegét, és azt sem tudta, hogy a videó fel fog kerülni az internetre, mégis örül, hogy vállalta a szereplést, mert "az ismertség fontos".

A párt kampányfőnöke azt állította, minden jelölt maga dönthette el, hogy akar-e szerepelni. Somogyi már látta a YouTube-on az MDF-es videókból készült válogatást. "Nem számítottam ilyenre, nem örülök neki, de úgy gondolom, hogy ha valakik a jelöltek emberi hibáiból gúnyt űznek, az visszaüt" - mondta. Somogyi szerint nem baj, hogy nem tökéletesek a jelöltek nyilatkozatai, szerinte a brit konzervatív párt is hasonló, emberi megnyilatkozásokat tesz fel jelöltjeitől honlapjára.


Miért vállalták a szereplést az MDF fiatal kampányarcai? Nézze meg!

A kampánystáb nem készítette fel ugyan a jelölteket a beszédre, de mielőtt kamera elé álltak, kaptak egy mintát arról, mikről beszéljenek. Bari szerint ezt ugyan segítségnek szánták, de mindenkit csak összezavart, a felvétel előtti pár percben mindenki próbálta bemagolni, ahelyett, hogy szabadon, saját elképzelései szerint beszélt volna. Bemutatkozásuk végén minden jelölt Bokros Lajosnak, programjának és saját maguknak kér támogatást. "Ön ha segít, én is segítek önnek" - ígéri a láthatóan izguló Lakatos Attila.

A jelöltek mellett az MDF oldalára feltöltött videókon a párt vezetői és szimpatizánsai arról beszélnek, miért konzervatívok. Dávid Ibolya pártelnök a törvényesség és alkotmányosság tisztelete mellett a felelős egyént nevezi meg a konzervativizmus alapjaként, Herényi Károly, a párt alelnöke pedig az adófizető kisebbség nevében is azt szeretné, hogy "ebben az országban többségben legyenek azok, akik azt nézik, hogy mit tudnak segíteni, és kisebbségben azok, akik mindig várnak valamit".

Pusztai Erzsébet pártigazgató orvos a róla készült videóban azt állítja, tudja, hogy "az ember teste és lelke alapvetően konzervatív". Zsiros László Borsod megyei elnök azért konzervatív, mert szeretné, ha Máté kisunokája "egy szebb jövőben" nevelkedjen fel. Megszólalnak az MDF plakátkampányának fiatal szereplői is. A Dóri nevű lány azt mondja, előre gondolkodik, és hisz az öngondoskodásban, Gyöngyvér felelős környezettudatossága miatt konzervatív, Tamás a felelősség és a szabadság egyensúlyát keresi.

Szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került eddig az MDF kampánya, de kérdésünket Somogyi Zoltán azzal hárította el, hogy ezt egy-két napon belül az MDF honlapján fogják közzétenni.