Vesztegetéssel gyanúsítanak öt vezető beosztású honvédtisztet

Vágólapra másolva!
Öt magas rangú tisztet gyanúsít a katonai ügyészség azzal, hogy pénzt kértek honvédségi beszerzésekre szerződő cégektől. A gyanú szerint milliókat osztottak szét egymás között. Az ügyben érintett a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztályának több jelenlegi és volt vezetője, illetve a minisztériumi tulajdonban lévő Currus Zrt. vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Honvédségi beszerzésekhez kapcsolódó vesztegetések miatt nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség. Több vezető beosztású tisztet - két tábornokot, két ezredest és egy századost - gyanúsítanak az ügyben, már ki is hallgatták őket, többüket őrizetbe vették, vagy kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt kértek a beszerzéseknél az egyik honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő külsős cégektől. A gyanúsítottak több millió forintot vettek át, melyet egymás között elosztottak - közölte az ügyészség.

A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Főosztály jelenlegi és volt vezetője - utóbbi katonai jelenleg attaséként szolgál, az ügy miatt azonban hazarendelték -, illetve az egyik főosztályvezető-helyettes ezredes, valamint a minisztérium tulajdonában álló Currus Zrt. vezérigazgatója is.

A Budapesti Katonai Ügyészség költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt nyomoz.

A Honvédelmi Minisztérium szerda este közölte, az ügyben érintett, még hetekkel ezelőtt őrizetbe vett tiszteket azonnal felfüggesztették hivatalukból, és katonai jogviszonyuk megszüntetése érdekében megindult ellenük a méltatlansági eljárás is.