Sólyom nem küldi vitázni a vonakodó Orbánt és Vonát

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök szerint nem az álamfő feladata, hogy javaslatot tegyen kampányrendezvényekre, ezért miniszterelnök-jelölti vitára sem fog időpontot megjelölni. Sólyom közleményben válaszolt Dávid Ibolya MDF-elnöknek, aki korábban az államfő segítségét kérte, mert a Fidesz és az Jobbik elnöke sem akart kiállni az ő jelöltjük, Bokros Lajos ellen.
Vágólapra másolva!

"A különböző kampányeseményeken történő részvétel a politikai versenyben résztvevők szabad döntése. A választási küzdelemnek a jogszabályok és a jó erkölcs szabnak határt" - válaszolta közleményben Sólyom László köztársasági elnök Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, aki korábban arra kérte az államfőt: jelöljön meg egy időpontot, amikor a pártok miniszterelnök-jelöltjei nyilvános vitán mérközhetnek meg egymással.

Dávid Ibolya azt kifogásolta, hogy sem Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, sem Vona Gábor Jobbik-elnök nem fogadta el Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltjének nyilvános vitára való kihívását. A pártelnök ezért - "tisztességes, demokratikus verseny védelmében" - fordult az államfőhöz, hogy ő tegyen ajánlást a vita időpontjára.

Sólyom válaszában azt írt: az ő alkotmányos jogállása nem teszi lehetővé, hogy javaslatot tegyen a pártok számára kampányrendezvények, például nyilvános politikai viták megtartására, ő csak akkor avatkozik be, ha a pártok veszélyeztetik az államszervezet demokratikus működését. A pártok politikája majd "a nyilvánosság előtt kerül mérlegre" - írta a köztársasági elnök.