Ronthat Kiss Ernő helyzetén az újabb ittas vezetés

Vágólapra másolva!
Még tavaly februárban vádolták meg ittas vezetéssel Kiss Ernő nyugalmazott rendőrtábornokot, akit kedden hajnalban ugyanezért állítottak elő a rendőrök. A Teve utcai rendőrpalota levizelése miatt ismertté vált főrendőr korábbi ügyét csak márciusban kezdi tárgyalni a bíróság, az újabb ittas vezetés súlyosbító tényező lehet.
Vágólapra másolva!

Ittas vezetéssel vádolta meg egy éve az ügyészség Kiss Ernő egykori XIII. kerületi rendőrkapitányt, az eljárási szabályok alapján azonban nem vehették el a jogosítványát. Így fordulhatott elő, hogy Kiss kedd hajnalban ittasan vezetett, és egy órán belül kétszer is elkapták a rendőrök. Az első igazoltatás után tartott vérvételen bebizonyosodott, hogy ivott, elvették a jogosítványát, de Kiss ismét autóba ült. Mikor újra megállították, már a slusszkulcsát sem adták vissza.

Kiss Ernő ellen tavaly február óta tart az eljárás hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt. A vádirat szerint a volt rendőrkapitány 2007. november 23-án hajnalban ittas állapotban autójával nekiment egy parkoló autónak, az ütközésben további négy jármű is megsérült. Ezután hivatali felettesének szóban azt jelentette, hogy kocsiját éjszaka ellopták. Az ügyben három másik rendőr ellen is vádat emeltek hivatali visszaélés miatt: a másodrendű vádlott - Kiss egyik rendőr ismerőse - az ügyészség szerint megpróbálta kivonni a főrendőrt az eljárás alól, a másik két vádlott járőrként a helyszínen nem intézkedtek az akkori kerületi rendőrkapitánnyal szemben.

Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozott, de a korábbi rendőrkapitány jogosítványát nem vették el. Skoda Gabriella ügyészségi szóvivő szerint azért, mert "erre nem volt indok". Ha valakit ittas vezetésen érnek, rendszerint elveszik a jogosítványát, Kisst azonban nem érték tetten a szóvivő szerint.

Az ügyben Fővárosi Bíróság március 19-ére tűzte ki az első tárgyalást. A szóvivő szerint a bíróság vizsgálni fogja azt is, hogy folyik-e más eljárás Kiss ellen. Így, ha kiderül, hogy ismét ittas vezetésen kapták, az súlyosbító tényező lehet.

Kiss 2003 májusától 2007. november 23-ig volt Angyalföld rendőrfőkapitánya. Vezetői megbízatását indokolás nélkül vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. 1994 májusában egyszer már felfüggesztették Kisst, akkor az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdaságvédelmi főosztályának vezetői állásából kellett távoznia, mert ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, és nekirohant egy fának.

Kiss a Horn-kormány idején, 1996. szeptember 1-jétől a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette főigazgatóként, egyben az országos rendőrfőkapitány-helyettesi feladatkört is ellátta. Az Orbán-kormány hivatalba lépésekor az ORFK bűnügyi főigazgatója lett. E posztjáról hivatalosan egészségügyi okokból váltották le 1998. december 1-jén, azután rendelkezési állományban volt, és a Belügyminisztériumban látott el tanácsadói feladatokat.

A leváltásának előzménye az volt, hogy Kiss 1998 novemberében levizelte a Teve utcai rendőrségi központot. Akkor azzal védekezett, hogy túlhajszolt életvitele miatt feszültségoldó gyógyszert szed, és ez válthatta ki azt a rosszullétet, amely miatt könnyített magán.