Az óvodások nemi szerepét védené a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz tiltakozik az ellen, hogy az új óvodai nevelési irányelvek szerint el akarják homályosítani a nemi szerepet a gyerekekben - közölte a párt elnöksége. A Parlamentben a témában az oktatási államtitkár azt mondta, az óvodai nevelésnek befogadónak kell lennie.
Vágólapra másolva!

A gyerekek nemi szerepéről adott ki közleményt csütörtökön a Fidesz elnöksége. Eszerint a párt vezetése megtárgyalta az új óvodai nevelési irányelveket, és "tiltakozik az ellen, hogy a rendelet nyomán az óvodákban el akarják homályosítani a nemi szerepet a gyermekekben".

A párt szerint olyan óvodákra van szükség, ahol "nem a családok akarata, mindennapi élete és szokásai ellenére, hanem azokkal összhangban nevelik a gyermekeket".

A kölemény előzménye, hogy a hétfői parlamenti ülésen Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő azonnali kérdést tett fel az oktatási miniszternek. "Nemi sztereotípiák erősítése és előítéletek lebontása, mint az óvodai nevelés alapkérdése?" címmel. Hoffmann - aki szerint a nemrégen kiadott óvodai nevelés országos alapprogramjának "igen nehezen értelmezhető" a gyerekképe - a program egyik mondatát kritizálta.

Szerinte problémás a mondat, hogy "az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását". Ebből Hoffmann arra következtetett, "mintha a nemi meghatározottság tudatosítása nevelési hiba volna az óvodákban".

Az oktatási miniszter nevében Arató Gergely oktatási államtitkár válaszolt. Szerinte az alapprogram tartalmazza azt a mondatot, amely szerint az óvodai nevelés befogadó, és tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését. (Az alapprogramról bővebben az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján, itt és itt tájékozódhat.)