Előzetes letartóztatásba helyezték Demszky tanácsadóját

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezte pénteken a bíróság Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját és a BKV egyik korábbi főosztályvezetőjét. A két férfi ügyvédje fellebbezett a döntés ellen. A cég korábbi vezérigazgató-helyettese házi őrizetbe kerül. Az ügyészség hűtlen kezelés miatt gyanúsítja őket.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót és Z. Tibor a BKV korábbi kommunikációs főosztályvezetőjét előzetes letartóztatásba, Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét pedig házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság. A bíróság közleménye szerint a döntés március 5-éig érvényes, a döntés nem jogerős. A Mesterházy ügyvédje által tett óvadék indítványt a bíróság elutasította.

Az MTI szerint Mesterházy és Z. ügyvédje fellebbezett a döntés ellen, Regőczi házi őrizetbe helyezésével pedig az ügyész nem ért egyet. Mesterházy ügyvédje, Papp Gábor nem kívánt részleteket elárulni az MTI-nek az ügyről, de a kényszerintézkedés elrendelését indokolatlannak és súlyosan törvénysértőnek tartja.

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Z. Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók még szerdán, a gyanú szerint Regőczi 81 millió forint, Z. Tibor pedig 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót azzal gyanúsítják, hogy rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Regőczi Miklóst és Z. Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint Horváth 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

A Fővárosi Főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozva kezdeményezte Mesterházy Ernő, Regőczi Miklós és Z. Tibor előzetes letartóztatását. A bíróság több órán át tanácskozott az indítványokról, mielőtt koraeste döntött.

A BKV-nál kipattant csalásgyanús ügyek miatt kedden lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, akihez a BKV felügyelet is tartozott. Mesterházy Ernő Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester tanácsadója, de Demszky azt állítja, soha nem beszéltek a BKV-ról, és hozzátette, bízik benne, hogy bebizonyosodik tanácsadója ártatlansága.