Vágólapra másolva!
Polgári perben követel kártérítést a rendőrségtől egy férfi, akit 2006. október 23-án a rendőrök letepertek, bántalmaztak, majd két napig őrizetben tartottak. A férfi azzal vívta ki a rendőrök haragját, hogy az utasításuk ellenére lelépett az úttestre. Az intézkedő rendőröket egy büntetőeljárásban a bíróság nem jogerősen elítélte, de továbbra is rendőrök maradhatnak.
Vágólapra másolva!

Másfél millió forint kártérítést követel a rendőrségtől egy férfi, akit 2006. október 23-án a Nyugati pályaudvar közelében a földre tepertek, őrizetbe vettek, és két napig fogva tartottak. A polgári per szerdán kezdődött a Fővárosi Bíróságon, a felperest Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvédje képviseli, aki a Jobbik színeiben képviselőjelöltként indul a parlamenti választásokon.

A felperes személyes szabadságának, testi épségének és emberi méltóságának megsértése miatt fordult a bírósághoz, miután bántalmazása ügyében tavaly októberben a Fővárosi Bíróság nem jogerősen elmarasztalt két rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, és hat-hat hónap - egy évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte őket. A bíróság előzetesen mentesítette a rendőröket a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, vagyis továbbra is rendőrök maradhatnak.

A büntetőperben a két rendőrrel szemben az volt a vád, hogy 2006. október 23-án délelőtt a Teréz körúton - miközben mintegy százötven ember haladt a Nyugati térről az Oktogon felé - elfogták az abban az ügyben sértettként szereplő férfit, az egyik rendőr a férfi fejét rendőrbottal megütötte, szorítófogást alkalmazott vele szemben, és a földre kényszerítette, a másik rendőr pedig a rendőrbot végével "szúró mozdulatot tett" a sértett felé.

Aránytalan intézkedés

A büntetőbíróság tavaly októberi ítéletében megállapította, hogy az emberek a Nyugati térnél nem tanúsítottak agresszív magatartást, de folyamatosan kiabáltak, sértegették az őket kísérő rendőröket. A férfi nem vitatta, hogy le-lelépett a járdáról, ahová a rendőrök terelték a tömeget. A bíróság szerint indokolt volt vele szemben a rendőri intézkedés, de a szabálysértése nem volt olyan súlyú, ami indokolta volna a "lerohanás jellegű, keményebb" fellépést. A bíróság szerint a férfi még passzív ellenállást sem tanúsított, vagyis a vádlottak szükségtelenül bántalmazták a sértettet.

A kártérítés miatt indult per szerdai tárgyalásán Gaudi-Nagy azt mondta: hosszú peren kívüli egyezkedés zajlott a rendőrség és a felperes között a per előtt, ez azonban nem vezetett eredményre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság képviselője vitatta a felperes kérelmének megalapozottságát, és a kereset elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy a felperes nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben elvárható lett volna, magatartása okot adhatott a vele szembeni rendőri intézkedésre. Egyben kérte a per felfüggesztését, amíg a büntetőügy jogerősen le nem zárul, ám ezt a bíróság elutasította.

Gaudi-Nagy szerint a felperes nem adott okot arra, hogy vele szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak, és ha mégis alkalmazták, akkor ügyelni kellett volna arra, hogy a rendőrök ne okozzanak sérüléseket. A per szeptemberben folytatódik tanúkihallgatással. Addig várhatóan elkészül az orvos szakértői vélemény is a sértett fizikai és pszichológiai sérüléseiről. Gaudi-Nagy Tamás jelezte: várhatóan felemelik a másfél millió forintos kártérítési összeget, mivel - mint mondta - az ötvenórás őrizetben tartással járó, durva sérülést okozó bántalmazási ügyben "nincs ok a visszafogottságra".