Nyakkendőit keresi, és nagy kampánymenetelésre készül Kovács László

Vágólapra másolva!
A nyakkendőit még keresgéli, az új telefonját pedig még meg kell szoknia Kovács László pár napja hazatért uniós biztosnak. A magyar belpolitikába visszatérő egykori MSZP-s pártelnök teljes gőzzel a választási kampányban akar dolgozni, és szíve szerint az összes választási körzetet meglátogatná.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődött Kovács László volt uniós biztos első munkahete, miután öt év után a hétvégén hazatért Brüsszelből. "Pénteken késő este érkeztem haza, a szombat és vasárnap a kicsomagolással telt, majd hétfő volt az első munkanapom" - mondta a politikus szerdán az [origo]-nak. Kiderült, a hazaköltözés egyszerű volt, mert kinn bútorozott lakást bérelt, így a "legnagyobb tárgy, amit haza kellett hozni, egy mikrohullámú sütő volt". "Pár napba azért bele fog telni, mire megtalálok mindent, vasárnap este már mennem kellett egy tévés szereplésre, és nem találtam a nyakkendőimet" - tette hozzá.

Kovács hétfőn már át is vette új irodáját az MSZP Jókai úti székházában, és mostantól teljes gőzzel a választási kampányban szeretné segíteni pártját. Mint mondta, hat évig volt pártelnök, 14 évig az elnökség tagja, 1990 és 2002 között négy kampányban vett részt, ezért tapasztalatai jól fognak jönni a szocialistáknak, főleg, hogy biztosként ehhez még nemzetközi kapcsolatokat is szerzett.

A hazatérő egykori biztos az országjárásból is kiveszi a részét a tavaszi választásokig. "Az a tervem, hogy minél több választási körzetet meglátogassak, a maximális cél, hogy mind a 176 egyéni választókerületben eljussak" - mondta. Kovács szerint ez az elsőre túlzónak tűnő vállalás csak jó időkihasználás és logisztika kérdése. Nemsokára megy például Kaposvárra, rögtön két körzet jelöltjének, Lamperth Mónikának és Kolber Istvánnak a meghívására.

Kovács arról is beszélt, hogy a mostani visszaállás "lényegesen könnyebb", mint amikor Brüsszelben átvette az adóügyi biztosi posztot, hiszen - hiába volt előtte külügyminiszter - egy európai testületben, teljesen ismeretlen területen kellett megállnia a helyét. Uniós tevékenységével teljes mértékben elégedett.

Kovács - aki az országos listán a harmadik, egyértelműen befutónak számító helyen szerepel, rögtön Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt és Lendvai Ildikó pártelnök után - optimistán nyilatkozott az MSZP választási esélyeiről, szerinte jobb eredményt is el lehet érni, mint ami most kiolvasható a közvélemény-kutatásokból. (A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése szerint a szavazók 43 százaléka szavazna a Fideszre, míg 12 százaléka az MSZP-re, ha most lennének a választások. A Szonda Ipsosnál sokkal jobban állnak a szocialisták, 22 százalékos támogatottsággal, de itt 58 százalékkal vezet az ellenzéki párt.)

Ehhez szerinte első körben vissza kell adni a párttagság hitét és önbizalmát, majd második lépésként visszaszerezni korábbi szocialista szavazók bizalmát, végül pedig a szélesebb közvélemény támogatásának megszerzése a cél. Kérdésünkre elismerte, minderre nincs túl sok idejük, de mint mondta, ő maga is hiába akart már november végén hazatérni, az elhúzódó uniós ügyek - a lisszaboni szerződés körüli huzavona és az új biztosok megválasztása - miatt csak mostantól tudja belevetni magát a kampánymunkába.