Statisztikaként emlegették Kocsist a korrupciófigyelők

Vágólapra másolva!
Kocsis István neve csak statisztikai összefüggésben merült fel a K-Monitor új honlapját bemutató sajtótájékoztatón - közölte a szervezet szerdán, miután a BKV előző nap feljelentette őket. A társaság szerint ugyanis megsértették Kocsis István vezérigazgató jó hírnevét.
Vágólapra másolva!

A K-Monitor a sajtóban megjelent, korrupcióról, visszaélésekről, illetve a közélet tisztaságáról, átláthatóságáról szóló írásokat gyűjti egy adatbázisba, de nem minősítik a cikkekben szereplő személyeket és intézményeket, és nem akarja eldönteni senkiről, hogy korrupt-e vagy sem - áll a szervezet közleményében.

A BKV kedden indított polgári peres eljárást és tett büntető feljelentést személyiségi jogok sérelme és jó hírnév megsértése miatt a civil szervezet ellen. Szerintük ugyanis K-Monitor olyan szövegkörnyezetben és olyan színezetben jelenítette meg a vezérigazgató nevét, amellyel a jó hírnevét sértette.

A szervezet szerint ugyanakkor a BKV vezérigazgatójának csak statisztikai összefüggésben merült fel a neve, mert az iroda által végzett elemzések szerint a magyar sajtóban tavaly megjelenő 2501, belföldi korrupciós ügyekkel foglalkozó cikkben összesen 104 alkalommal fordult elő Kocsis István neve, amivel a harmadik helyet szerezte meg Zuschlag János és Hunvald György mögött.

A K-Monitor új honlapját bemutató keddi sajtótájékoztatóján az egyik szerkesztő, Léderer Sándor azt mondta, hogy a honlapon található 11 776 cikk közül tavaly 2501 cikk foglalkozott magyarországi korrupciós esetekkel, amelyekben Zuschlagról, Hunvaldról és Kocsisról írtak a legtöbbször a lapok ilyen összefüggésben.