Folytatódik a hóesés, de a közlekedést nem akadályozza

Vágólapra másolva!
Néhány balesetet és kisebb fennakadásokat okozott a reggel óta tartó havazás Dél-Magyarországon. A Dunántúlon havasak az utak, és lelassult a tömegközlekedés, a Dél-Alföldön viszont egyelőre az intenzív havazás ellenére is elolvad a hó a felsózott utakon.
Vágólapra másolva!

Mindenhol havasak az utak a Dél-Dunántúlon a reggel óta tartó havazás miatt - közölte délelőtt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pécsi ügyeletese. A havazás miatt Dél-Dunántúlon egyelőre nincs járhatatlan út, de a mellékutakon csak téli gumival és lassan lehet közlekedni.

A 61-es úton Nagykónyinál közlekedési baleset is történt, egy autó vezetője helytelenül választotta meg a sebességet, a csúszós úton elvesztette uralmát az autó felett, és felborult. A balesetben személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés idejére - rövid időre - lezárták a főutat.

A Magyar Közüt Zrt munkatársai azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és autója megfelelő műszaki állapotban van, mivel az előrejelzések szerint szombaton egész nap számítani kell havazásra..

Pécsett koccanásos baleset is történt az egyik buszmegállóban: egy autó hátulról belecsúszott egy megállóban várakozó buszba. A balesetben nem sérült meg senki, a megállót azóta újra tudják használni a buszok és az utasok.

A Dunántúl déli részén - Baranya, Somogy, Zala -, továbbá Bács-Kiskun megyében 6-12 centiméter hó esett szombaton. Ez a front az esti órákban ért a fővároshoz, ahol vasárnap délig 6-10 centiméter hó esik - mondta Fövényi Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, majd hozzátette, hogy a déli területeken vasárnap is folytatódik a havazás, még 6-10 centiméter esik, így ott összesen 20 centiméternyi lesz a friss hó. Vasárnap a déli óráktól fokozatosan eláll a havazás, legtovább, az esti órákig a keleti országrészben esik majd, de ott így is csak 1-2 centiméternyi lesz a hó.

Szombatról vasárnapra virradóra 0, -5 fok között lesz a hőmérséklet, a leghidegebb a Kisalföldön, a legenyhébb idő a Tiszántúlon várható. Vasárnap napközben 2, -2 Celsius fok közötti hőmérséklet várható. Az északnyugati szél az északi országrészben lehet erősebb, esetleg hófúvást is okozhat, de ez nem lesz jellemző, mert nedves a hó - mondta a szakember, majd hozzátette, hogy ez az időjárás a közlekedésben többnyire nem okoz komolyabb gondot, nehézségekre csak a hegyi útszakaszokon, például Pécs környékén lehet számítani.