Kötelező hólánccal készül az éjszakai havazásra Somogy és Baranya

Vágólapra másolva!
Kötelezővé tették a hólánc használatát Somogy és Baranya megye több főútján, mivel az éjszaka hatalmas havazás és 25-30 centiméter friss hó várható a térségben. A 67-es úton a rendőrök várhatóan ellenőrizni is fogják a hóláncot, és visszafordítják a lánc nélkül közlekedő autókat. A rendőrség és a közútkezelő is azt kéri, hogy csak az induljon útnak szerda éjjel, akinek muszáj.
Vágólapra másolva!

Több főútra is kitették szerda délután a "hólánc használata kötelező" táblákat Somogy és Baranya megyében, mivel csütörtök hajnalra hatalmas hó várható a Dél-Dunánúlon. Ha megérkezik a hó, a személyautók és a teherautók sem indulhatnak majd el hólánc nélkül a kijelölt szakaszokon.

Baranyában a táblákat az 56-os főút 23-as és 26-as kilométerénél, a 6-os főúton Hidasnál és Mecseknádasdnál, a 66-os úton Gödrénél, valamint a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es út egyes szakaszain helyezték ki - közölte szerda este a Magyar Közút regionális ügyelete. A fentieken kívül a magyar-horvát határnál, a barcsi határátkelő belépő oldalán is hólánc használatára figyelmeztet a tábla.

Somogyban a 67-es úton tettek ki hasonló táblákat a közelgő havazás miatt: itt Zselicszentpál és Antalszállás között kötelező a hólánc. A rendelkezés akkor lép érvénybe, ha nagy mennyiségű hó esik, s a haladó járművek, illetve az elakadó gépkocsik akadályoznák a hó eltakarítását - mondta a Magyar Közút megyei ügyeletese.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a 67-es úton a közlekedési szempontból kritikus simonfai, valamint a Somogy és Baranya határán fekvő antalszállási emelkedőn a rendőrök ellenőrizni fogják a hólánc használatát, ha az időjárási viszonyok ezt indokolttá teszik. Amelyik autón nincs hólánc, azt a rendőrök vissza fogják fordítani.

Már havazik

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Baranyában kora estig csak néhány centiméternyi hó esett, de az előrejelzés szerint ez csütörtök hajnalra 25-30 centiméterre is vastagodhat. A Magyar Közút gépei folyamatosan tisztítják a megye útjait, de a mellékutak már nehezebben járhatók - mondta az ügyeletes.

A havazás már kora este is okozott komoly baleseteket: öten sérültek meg abban a balesetben, ami szerdán a Mohács melletti Bártfapusztánál történt - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Két embert súlyos, hármat pedig könnyű sérülésekkel vittek kórházba, miután két autó megcsúszott a havas, latyakos úton, és frontálisan összeütközött.

Az úttesten keresztbefordult kamion miatt torlódott fel a forgalom a 6-os főúton, Mecseknádasdnál, a Pécs felé tartó sávban is. A 172-es kilométernél egy ideig csak egy sávban, váltakozó irányban mehettek az autók, így mindkét irányban kocsisor alakult ki.

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, és a téli, jeges közlekedésre alkalmas gépkocsikkal. Ugyanezt kérte a kaposvári rendőrkapitányság is, amely megkettőzött szolgálatot tart az éjszaka, és négy terepjáróval segíti majd az elakadt autósokat.

A pécsi polgármesteri hivatal közölte: a baranyai megyeszékhelyen csütörtök reggelig a főközlekedési útvonalakat és a tömegközlekedés által használt utcákat megtisztítják, az erős szél miatt azonban fennakadások várhatók a közlekedésben. (A várható időjárásról és a havazásról az [origo] időjárás-rovatában, itt tájékozódhat.)