Három napot ülésezik a parlament a választásokig

Vágólapra másolva!
Három februári napon tart várhatóan plenáris ülést az országgyűlés a választásokig az MTI szerint. Korábban Katona Béla házelnök csak két februári ülésnapot említett. Bajnai Gordon miniszterelnök nem fog évértékelő beszédet tartani, de valószínűleg elköszön a parlamenttől.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés várhatóan három napot ülésezik az áprilisi országgyűlési választásokig: február 15-én, 16-án és 22-én - tudta meg az MTI pénteken. Katona Béla házelnök decemberi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem akarja kampánytereppé tenni a parlamentet, így a választások előtt két ülést tart a Ház februárban.

A házszabály ad lehetőséget arra, hogy az üléseket meghosszabbítsák, ha ezt kezdeményezi valamelyik frakció, de az MTI szerint ilyen megkeresés egyelőre nem érkezett a házelnökhöz. A házbizottság jövő csütörtökön ülésezik, a frakciók ott még tehetnek javaslatot. Az Országgyűlésnek feszített munkatempója lesz a kétnapos és az egy egynapos ülésen: az elfogadásra váró törvényjavaslatok már most is megtöltik a napirendet.

A parlamentnek az utolsó két ülésen biztosan foglalkoznia kell a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatokkal. Ezek közé tartozik a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal létrehozása, valamint a polgári törvénykönyv hatálybalépése, és az ezzel összefüggő négy másik jogszabályváltozás. Ezeknél újra megnyitják a záróvitát és újra szavaznak a törvényekről.

Várhatóan nem tárgyalnak viszont a vagyonadóról, mivel a miniszterelnök az Alkotmánybíróság döntése után azt mondta, már nem lát lehetőséget arra, hogy ebben a kormányzati ciklusban módosítani lehessen a jogszabályt. Az MTI szerint Bajnai Gordon miniszterelnök nem tart évértékelő beszédet, de várhatóan a parlament előtt köszön el.