Harmincöt százalékos sikerdíjért forognak Békéscsaba befektetései

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint harmincöt százalékos sikerdíjért forgatja Békéscsaba és más Békés megyei települések önkormányzatainak kötvénykibocsátásból származó milliárdjait a budapesti székhelyű Priv-Invest Kft.
Vágólapra másolva!

Harmincöt százalékos sikerdíjért forgatja a Priv-Invest Kft. az őt megbízó önkormányzatok kötvénykibocsátásból származó milliárdjait - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. A lap szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megállapította, hogy a típusszerződés alapján a PRIV-INVEST Kft. jogosulatlan befektetési tevékenységet végezhet, az eljárást mégis intézkedés nélkül zárták le.

A Népszabadság szerint a békéscsabai önkormányzat 2008. július 2-án négymilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, amely 2028-ban jár le, a tőke törlesztését 2013-ban kell megkezdeni. A tranzakció nem példa nélküli, más önkormányzatok is éltek ilyen eszközzel, s a svájci frankban alacsony kamatú kötvényekből befolyó pénzt többen forintban - magasabb kamatra - azonnal befektették, így rövid távon nyereséghez jutottak.

A békéscsabai önkormányzat azonban nem maga intézte a befektetést, hanem megbízta ezzel a budapesti székhelyű PRIV-INVEST társaságot - olvasható a Népszabadságban, amely szerint a szerződést Vantara Gyula fideszes polgármester felhatalmazás nélkül írta alá.

A cégnek csaknem 25 önkormányzati ügyfele van, ezek összesen 60-80 milliárdos befektetéseit kezelik. Csapó Ágnes az [origo]-nak korábban azt állította: sikerdíjuk csak az alaphozam fölötti eredmény 0,5-0,9 százaléka. (A békéscsabai önkormányzattal kötött szerződésükben sávosan 5, 20 és 35 százalék szerepel.)