Nem ússza meg Hiller a szegregációs pert

Vágólapra másolva!
Az egyenlő bánásmódról szóló törvény az Oktatási Minisztériumra és Hiller István miniszterre is vonatkozik - állapította meg a Fővárosi Bíróság abban a perben, amelyet egy jogvédő alapítvány indított az oktatási tárca és vezetője ellen. Az alapítvány szerint a minisztérium felelős azért, hogy nem szabott gátat a szegregációnak, holott tudta, hogy mely iskolákban különítik el a cigány gyerekeket, és lehetősége lett volna fellépni ellenük.
Vágólapra másolva!

Beperelte az Oktatási és Kulturális Minisztériumot (OKM) és Hiller István minisztert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt. Az alapítvány szerint az OKM és a miniszter felelősek azért, hogy az ország számos iskolájában elkülönítve oktatják a cigány gyerekeket, mert bár tudtak róla, az érintett iskolákkal és önkormányzatokkal szemben mégsem léptek fel.

Bár az OKM jogszabályokat alkotott az esélyegyenlőségért és a szegregáció ellen, a törvény megszegőit mégsem szankcionálja, bár lennének erre eszközei - állítja az alapítvány, amely szerint a minisztérium megrendelésére készült tanulmányok alapján a magyar általános iskolák egyharmadában tartanak fenn cigány vagy cigány többségű osztályokat, amelyek száma háromezerre tehető. A CFCF azt szeretné elérni, hogy "a miniszter és az OKM végre tegyenek konkrét lépéseket a törvénysértő helyi hatalommal szemben", mert az ő feladatuk az ágazati irányítás és ellenőrzés - olvasható az alapítvány közleményében.

A keddi első tárgyaláson az OKM kérte az eljárás megszüntetését, az ügyvéd szerint ugyanis "indokolatlan az OKM egészét felelősségre vonni", és "az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvény megsértése formailag nem állapítható meg". A Fővárosi Bíróság (FB) tanácselnöke, Pataki Árpád azonban ezt az érvelést elutastította, mert "a személyhez fűződő jogok védelme olyan (...) jogviszony, amely mindenkire nézve kötelezettséget állapít meg". Vagyis kimondta, hogy az esélyegyenlőségi törvény az OKM-re és a miniszterre is vonatkozik, tehát perelhető.

Végső ítélet azonban nem született, erről később dönt a bíróság. A következő tárgyalás az ügyben június 22-én lesz a Fővárosi Bíróságon.

Bebetonozzák a szegregációt

Az alapítvány - amely korábban számos önkormányzat, illetve iskola ellen indított pereket szegregáció miatt - a keresetében azzal érvel, hogy a közoktatási törvény szerint az oktatási ágazat irányítása az OKM feladata, felelőse pedig Hiller István miniszter. Ehhez a CFCF szerint az is hozzátartozik, hogy ellenőrizhetik az alájuk rendelt szervek - iskolák - munkájának szakszerűségét, jogszerűségét.

Ha egy önkormányzat - vagyis egy iskola fenntartója - törvénysértést követ el, az OKM-nek kötelessége ezt jelezni a közigazgatási hivatalnál, amely felhívja az érintett önkományzatot a változtatásra. Ha ez nem történik meg, a törvény szerint bíróságon kell eljárást indítani az ügyben - olvasható az alapítvány keresetlevelében.

Az OKM megrendelésére 2005-ben elkészült a szegregált cigány általános iskolák listája, amelyet a kutatók, Havas Gábor és Liskó Ilona publikáltak. Ugyanígy készült egy másik kutatás is, amelyben településekre lebontott adatok szerepelnek - állítja az alapítvány. Ezekből a szociológiai adatokból szerintük teljesen világos volt a minisztérium előtt, hogy mely iskolák és fenntartóik sértenek törvényt - és amelyek önként nem akarják betartani a jogszabályokat -, mégsem intézkedtek, amivel fenntartják a cigány gyerekek elkülönítését az alapítvány szerint.

Az alapítvány a keresetében azt írja: nem állítják, hogy kizárólag az OKM és Hiller István felelősek a szegregációért, mert maguk az iskolák és fenntartóik is hibásak, de a minisztériumnak nemcsak a törvényeket kell megalkotnia, hanem be is kell őket tartatnia.

Túl általános

Az OKM korábban közleményben reagált a perre. Ebben azt írják, a minisztérium sokat tesz a szegregáció ellen, például törvénymódosításokkal és integrációs programokkal küzd ellene. Azt is kijelentették, hogy minden tudomásukra került ügyben eljárnak, de nem indíthatnak eljárásokat olyan általános kijelentések alapján, mint hogy "több száz iskolában különítik el a gyerekeket".

Az OKM szerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Oktatási Hivatal minden tudomására jutott információnak utánajár, még azoknak is, amelyekről a sajtóból értesül. 2007 ősze óta a tárca szerint az Oktatási Hivatal 34 eljárást indított hasonló ügyekben, és megpróbált segítséget nyújtani az intézményeknek, amelyek "az esetek túlnyomó többségében mindent megtesznek a jogsértés megszüntetése érdekében".