A katonai egyetemi rektor állítja, ő csak segíteni akart a DHL-nek

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön a Nemzetvédelmi Egyetem befolyással üzérkedéssel gyanúsított rektorát, Szabó Jánost és a DHL nemzetközi szállítási cég egyik magyar igazgatóját is. Szabó csütörtökön vallomást tett a bíróságon: tagadta, amivel gyanúsítják. Vallomása szerint tényleg megkereste a DHL-t, miután tudomást szerzett a cégnél állítólag folyó jogellenes dolgokról, de csak tanácsot adott nekik, cserébe nem kért semmit.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a bíróság Szabó Jánost, a Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak. Szintén előzetesbe került az ügy egy másik gyanúsítottja, a DHL nemzetközi szállítási cég egyik magyar igazgatója, a DGL Freight ügyvezetője is. Mindkettejüket kedden vették őrizetbe, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei házkutatásokat tartottak náluk. Mindketten fellebbeztek.

Szabó János ügyvédje, Zamecsnik Péter csütörtök délután az [origo]-nak elmondta: az előzetes letartóztatást harminc napra rendelte el a bíróság, és azzal indokolta, hogy fennáll az eljárás meghiúsításának veszélye.

A gyanú szerint a DHL igazgatója összejátszott a rektorral, amikor Szabó tavaly októberben azzal ijesztette meg a DHL németországi vezetőjét, hogy a cég magyarországi alkalmazottai fegyvert és kábítószert szállítanak a nemzetközi futárszolgálat járműveivel, és a rendőrség már nyomoz az ügyben. Szabó a gyanú szerint azt ajánlotta, hogy magyarországi kapcsolatain keresztül el tudja intézni, hogy a DHL kimaradjon a botrányból, ha cserébe a cég szerződést köt az általa megnevezett biztonsági céggel, és lecseréli néhány vezetőjét. Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán elmondta, hogy az ügy harmadik gyanúsítottjának, Cs. Istvánnak ahhoz a biztonsági céghez van köze, amelyet a rektor ajánlott a DHL-nek.

Szabó vallomást tett csütörtökön a bíróságon, és tagadta azt, amivel gyanúsítják. Az ügyvédje szerint védence a következőket mondta: korábbról ismerte Cs. Istvánt, tőle kapott olyan információkat a DHL-ről, hogy a cégnél jogellenes dolgok folynak. Szabó szerint azért kereste meg ez után levélben a DHL-t, hogy figyelmeztesse a céget. A személyes találkozón Szabó felvetette, hogy ez a cég biztonsági helyzetét érintő kérdés lehet, és amikor a cég megoldási javaslatot kért tőle, ő azt tanácsolta: írjanak ki például egy pályázatot új biztonsági cégre - mondta Zamecsnik szerint a rektor a bíróságon. Szabó vallomása szerint ő nem tett ajánlatot a DHL-nek az ügy elsimítására, és nem is ajánlott a figyelmükbe új biztonsági céget.

Cs. István szabadlábon védekezhet, de a főügyész azt nem árulta el, miért kezelik másképp őt, mint a másik két gyanúsítottat. Az [origo] megkeresésére csütörtökön a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella nem kívánt további részleteket elárulni az ügyről. Bartha László, az NNI szóvivője szintén nem közölt további információt a nyomozás érdekeire hivatkozva, csupán annyit mondott: mindhárom embert befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

"Hihetetlenül erős a lobbi"

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, Német Ferenc az [origo]-nak az ügy kapcsán mondta: a biztonsági piac ma egy 100 milliárdos iparág Magyarországon, több mint százezren dolgoznak benne, és "felül hihetetlenül erős a lobbi" a megbízásokért. Német szerint nem egyedi, nem kiugró eset emiatt a biztonsági piacon az olyan összejátszás, mint amilyennel Cs. Istvánt, a DHL igazgatóját és a rektort gyanúsítják.

A kamara elnöke egyelőre nem tudja, kit takar a Cs. István monogram és hogy a gyanúsítottnak melyik biztonsági céghez van köze. A kamara a hivatalos csatornákon próbál tájékozódni Cs. kilétéről, mert az ellene folyó büntetőeljárással összefüggésben etikai vizsgálatot indíhatnának ellene, amely akár a büntetőeljárás eredményétől függetlenül is a nyilvántartásból törlésével járhatna. Amennyiben Cs. nem tulajdonosa az érintett biztonsági cégnek, úgy a kamara nem tudna fellépni ellene, mert cégekkel szemben nincs lehetőségük eljárni.