Demszky délután beszélni fog a BKV-s ügyekről

Vágólapra másolva!
A BKV-val kapcsolatos vizsgálatok aktuális kérdéseiről tart hétfő délután 3-kor sajtótájékoztatót Demszky Gábor. A főpolgármester először áll a nyilvánosság elé azóta, hogy egyik bizalmasát, Mesterházy Ernőt múlt héten hűtlen kezelésre való felbujtással gyanúsították meg. Közben Steiner Pál, az MSZP budapesti frakcióvezetője nyíltan bírálta a főpolgármestert.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután 3-kor sajtótájékoztatót tart Demszky Gábor főpolgármester a BKV-t érintő vizsgálatok aktuális kérdéseiről. A sajtótájékoztatón rajta kívül részt vesz Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója. (Demszky sajtótájékoztatóját élőben követheti az [origo]-n.)

Demszky először nyilatkozik azóta, hogy egyik legbizalmasabb tanácsadóját, Mesterházy Ernőt február 5-án előzetes letartóztatásba helyezték (erről bővebben itt olvashat). Demszky, Mesterházy szerdai őrizetbe vételének másnapján, február 4-én nem jelent meg az egyetlen előre meghirdetett nyilvános programján, amikor esküt tettek a Fővárosi Választási Bizottság tagjai.

Pénteken Mesterházyn kívül Z. Tibort, a BKV korábbi kommunikációs főosztályvezetőjét helyezték előzetes letartóztatásba, Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét pedig házi őrizetbe. A bíróság közleménye szerint a döntés március 5-ig érvényes, a döntés nem jogerős. A Mesterházy ügyvédje által tett óvadékindítványt a bíróság elutasította.

Regőczit hűtlen kezelés, Z. Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók még szerdán, a gyanú szerint Regőczi 81 millió forint, Z. Tibor pedig 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. Mesterházyt azzal gyanúsítják, rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve, indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.

Regőczi Miklóst és Z. Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkoztatásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint Horváth 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

A BKV-nál kipattant csalásgyanús ügyek miatt kedden lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes, akihez a BKV-felügyelet is tartozott. Mesterházy Ernő, Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester tanácsadója, de Demszky azt állítja, soha nem beszéltek a BKV-ról és hozzátette, bízik benne, hogy bebizonyosodik tanácsadója ártatlansága.

Steiner nekitámadt Demszkynek

Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hétfőn nyíltan bírálta Demszkyt a BKV-ügy miatt. Steiner szerint a főpolgármesternek politikai felelőssége van az ügyben, és "mint szolgálati felettes, jogi felelőssége is van". Steiner azt mondta, nem elfogadható, hogy Demszky azt nyilatkozza, nem tudott ráhatni a főpolgármester-helyettesek tevékenységére és hogy nem volt tudomása arról, miként látták el a feladatukat.

Steiner szerint Demszky felettese volt a főpolgármester-helyetteseknek - köztük a múlt héten visszavonult Hagyó Miklósnak, akit a BKV-botrány miatt kért visszalépésre az MSZP -, így ha bármelyikkel szemben kifogása volt, azt meg kellett volna fogalmaznia, és használnia kellett volna a rendelkezésre álló eszközrendszerét.

Az újságírók kérdésére, hogy szerinte le kellene-e mondani Demszkynak, azt válaszolta: a nevében nem tud nyilatkozni, de ő a város vezetője és mérlegeli, mit kell tennie.