Nem látott ki Demszky a városházi homályból

Vágólapra másolva!
Korábbi bizalmasa szerint nem tudhatott a BKV-botrányhoz vezető állítólagos visszaélésekről Demszky Gábor főpolgármester, de hibázott, amikor hagyta, hogy a Városházán homályos hatalmi viszonyok alakuljanak ki. Demszky jelenlegi és korábbi munkatársai is azt mondták az [origo]-nak: politikai felelőssége van a BKV-s ügyekkel összefüggésben a főpolgármesternek, de ettől szerintük még nem kell lemondania. Felelősségét Demszky is elismerte.
Vágólapra másolva!

"Nekem magamnak is van felelősségem" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a BKV-ügyről Demszky Gábor főpolgármester. Demszky azt mondta, abban hibázott, hogy hagyta politikai alkuk részévé válni a BKV állami támogatását. Hibásnak mondta magát abban is, hogy nem vállalt fel komoly megszorításokat annak érdekében, hogy csak annyi járat közelekedjen, amennyire fedezet van. A főpolgármester arról nem beszélt, hogy felelősség terheli-e azokért a végkielégítésekért, illetve tanácsadói szerződésekért, amelyek miatt nyomoz a rendőrség.

Az ATV január végén arról számolt be, hogy Antal Attila, a közlekedési vállalat korábbi vezérigazgatója terhelő vallomást tett Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesre. Hagyó ezt követően jelentette be: nem indul egyéni jelöltként a választáson, lemond a budapesti listán elfoglalt harmadik helyéről, valamint a közgyűlési mandátumáról is. Múlt pénteken pedig a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte Mesterházy Ernőt, Demszky főtanácsadóját, akit hűtlen kezelésre való felbújtással gyanúsít.

Politikai felelősség

Ennek ellenére az [origo]-nak nyilatkozó, a főváros irányításában résztvevő politikusok azt állították, Demszky valószínűleg nem tudott a BKV-nál történt visszaélésekről, így csak politikai, erkölcsi felelőssége lehet az ügyben. Demszky minderről hétfőn azt állította: hozzá egészen tavaly nyárig csak irányítási hibák, rossz vezetői döntések jutottak el, törvénysértésekről nem tudott.

Somlyódy Csaba, a főváros gazdasági bizottságának MSZP-s elnöke az [origo]-nak azt mondta: ha valaki lop, azt mindig titokban csinálja, kizárt, hogy Demszky tudott volna a BKV-nál történt feltételezett visszaélésekről. Somlyódy azt mondta, nem látja tisztán, milyen ügyekkel gyanúsítják Demszky tanácsadóját, így szerinte a főpolgármesternek Mesterházy meggyanúsítása miatt nem kell lemondania.

John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője - aki az SZDSZ és az MDF közös jelöltjeként indul egyéniben a parlamenti választáson - szintén azt mondta az [origo]-nak, hogy Demszkynek nem kell lemondania. A frakcióvezető szerint a BKV-t főpolgármester-helyettesként Hagyó Miklós felügyelte, a botrány kirobbanása óta azonban a felelősséget az MSZP most megpróbálja szétteríteni.

Homályos viszonyok

Atkári János - aki 2004-ig, Demszkyvel való kapcsolata megromlásáig a pénzügyekért felelős, korábbi főpolgármester-helyettes volt - az [origo]-nak azt mondta: nincs olyan információja, hogy Demszky beláthatott volna a BKV ügyeibe. Igaz, a rendőrség olyan ügyek miatt nyomoz, amelyeket Atkári bukása után követtek el, ráadásul Mesterházy pozíciója 2006 után erősödött meg, ekkor bízták meg a kormányzattal való egyeztetéssel. Atkári szerint azonban Demszkyt politikai felelősség terheli, mert Mesterházy alkalmazásával homályossá váltak a korábban pontosan meghatározott felelősségi körök a Vársoházán.

Mesterházyt 2002-ben mutatta be neki Demszky. Atkári azt mondta: már az első találkozás után jelezte a főpolgármesternek, nem fog tudni együttműködni Mesterházyval, mivel szerinte a tanácsadó olyan ügyekben is éreztetni akarja a befolyását, amelyek nem hozzá tartoznak. Atkári szerint erre Demszky azt válaszolta, hogy rosszul ítéli meg a tanácsadót. Demszky arra kérte a főpolgármester-helyettest magyarázza el újra Mesterházynak, milyen szabályok és előírások érvényesek a városházán. Demszky erre azt válaszolta: Msterházy ezeket meg fogja értni és be fogja tartani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Demszky Gábor a hétfői sajtótájékoztatón elismerte politikai felelősségét

Atkári szerint a Combino-tender idején vált világossá számra, hogy Mesterházy olyan dolgokba is bele akar folyni, amelyekre nem lehetne befolyása. Ezt követően Atkári - állítása szerint - minden kapcsolatot megszakított a tanácsadóval. A kapcsolat elmérgesedésében nyilván szerepe volt annak is, hogy Atkári helyett - aki 1994-től 2004-ig volt Demszky egyik bizalmasa - a főpolgármester egyre inkább Mesterházyra támaszkodott. Az [origo] 2008-ban közölt portrét a tanácsadóról, és akkor ismerői úgy írták le, mint Demszky egyik legközelebbi bizalmasát, aki személyes ügyekben is kisegíti a főpolgármestert.

Mesterházynak tanácsadóként nem volt felelőssége, a BKV ügyeiért, főpolgármester-helyettesként Hagyó Miklós felelt - állította az [origo]-nak Szabadai Viktor, a fővárosi gazdasági bizottság SZDSZ-es elnöke. Hagyóról Demszky hétfőn azt mondta: korábban nem volt egyetlen főpolgármester-helyettesnek sem akkor jogköre, mint neki. Demszky szerint Hagyóval az volt a baj, hogy mindent egyedül próbált megoldani, és ha ez nem ment, titkolózott, szőnyeg alá söpörte a dolgokat. A főpolgármester azt mondta: kész elhinni, hogy hozzá hasonlóan Hagyó sem tudott a törvénysértésekről.

Múlt héten meggyanúsították az ügyben a rendőrök a BKV igazgatóságának egykori elnökét, Tóthfalusi Györgyöt, Regőczy Miklóst, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettesét, Z. Tibort, a BKV egykori főosztályvezetőjét. Regőczyt és Z. Tibort szerdán délután őrizetbe vették. Antal Attilát, a BKV korábbi vezérigazgatóját pedig január végén házi őrizetbe helyezték.