Bokros: Az MDF jelöltje vagyok és maradok

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos pénteken egy tatabányai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az MDF jelöltje akar maradni. Bokros szerdán még visszalépéssel fenyegetett, miután a párton egymást érték a botrányos ügyek. A kormányfőjelölt beszédében támadta a kopogtatócédulák gyűjtésének rendszerét is.
Vágólapra másolva!

Az MDF tagjait, szimpatizánsait, választóit és az egész magyar társadalmat szeretném biztosítani arról az egyértelmű elhatározásomról, hogy az MDF jelöltje vagyok és maradok - jelentette ki Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt pénteken tatabányai sajtótájékoztatóján. Bokros tagadta azokat az általa "nemtelen támadásoknak" nevezett sajtóhíreket, amelyek szerint a parlamentbe kerülés érdekében az MDF szövetkezne az LMP-vel.

"Az MDF 80-90 százalékban egységes, elkötelezett a program és a helyi jelöltek támogatása mellett annak érdekében, hogy mint az egyetlen működőképes és elfogadható programmal rendelkező párt minél nagyobb szerephez jusson a magyar parlamentben és a magyar politikában" - mondta a politikus.

Bokros szerdán még azt közölte, hogy ha a párt nem tud úrrá lenni a körülötte kialakult káoszon, akkor visszalép a jelöltségtől. Dávid Ibolya pártelnök hamar mellé állt, mint mondta, egyetért Bokrossal. "Be fogjuk fejezni ezt a fajta kibeszélőshow-t, nem lesz magánvélemény az MDF-ben sem, és ezt egy testület fogja garantálni" - regulázta pártját Dávid.

Az ügyben pénteken az MDF "Béke és rend az MDF-ben" címmel rövid közleményt adott ki. Eszerint a pénteki választmányi ülésen - amely este hét óráig tart - 90 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek a párt kampánystratégiáját, és döntöttek arról is, hogy "szigorú következményei lesznek a kibeszélésnek, a többségi akarat ellen tett minden lépésnek".

Az MDF-ben az SZDSZ-szel kötött választási megállapodás élezte ki a korábbi ellentéteket. A múlt héten csütörtökön a budapesti választmány fele leváltotta a korábbi elnökséget, és Szegner László vezetésével újat választott. A pártvezetéssel szembeforduló öt kerületeti szervezet működését Dávid Ibolya pénteken felfüggesztette. (Erről bővebben itt olvashat.) Az MDF kampányának nagy része Bokrosra épül, a róla szóló portrénkat itt olvashatja.

Bokros pénteken arról is beszélt, hogy Komárom-Esztergom megye öt MDF-es országgyűlési képviselőjelöltje közül három már leadta a szükséges számú ajánlószelvényt, majd hozzátette: "ez az egész kopogtatócédula-gyűjtés rendkívül negatív eljárásrend és intézmény. Egy olyan hungarikum, melyet felesleges volt feltalálni, mert rengeteg visszaélésre ad alkalmat".

A külföldiek földvásárlási tilalmáról azt mondta, hogy az itt élő természetes személyektől hosszútávon semmilyen jogszabály alapján nem lehet megtagadni a földvásárlást. A tilalmat akkor érdemes alkalmazni, ha tudjuk, hogyan akarjuk helyzetbe hozni a magyar gazdákat, amikor már többé nem lehet földvásárlási moratóriumot elrendelni - tette hozzá.

Bokros Lajos szerint a földvásárlást lehet helyben lakáshoz, letelepedési engedélyhez, üzemszerű mezőgazdasági tevékenységhez kötni, "de azt nem hiszem, hogy elő lehet írni, hogy (a vásárló) el tudja szavalni a Talpra magyart".