Az ártatlanok miatt nem mond le Demszky

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor szerint bárhol előfordulhat olyan bűncselekmény, mint a számtalan gyanús vállalkozói és tanácsadói szerződést kötő BKV-nál. A TV2 Napló című műsorában elmondta, egykori MSZP-s helyettesével Hagyó Miklóssal komoly konfliktusai voltak, de volt tanácsadóját, Mesterházy Ernőt hosszan méltatta.
Vágólapra másolva!

"Becsapták - budapestiesen szólva átverték a közgyűlést" Antal Attila egykori BKV-vezér munkatársai - mondta Demszky Gábor budapesti főpolgármester a TV2 Napló című vasárnapi műsorának adott interjújában. "Ha szervezetten történik a bűncselekmény", ez bárhol előfordulhat - mondta a BKV botrányairól.

Demszky elmondta, szerinte a BKV ügyeit feltárni csak a rendőrség tudja: "Kizárólag a rendőrség alkalmas arra (...), hogy abban az esetben, hogyha egy cégnél szervezett módon történik a csalás, a hűtlen kezelés, azt feltárja" - jelentette ki. A BKV által kötött vállalkozási szerződések tartalmáról azt mondta, hogy azok széleskörű csalásnak minősülnek. Ide tartozik minden olyan feladat, "amit belső feladatként megszüntettek", de szerinte "zavaros módon össze-vissza mindenre" szerződést kötöttek - tette hozzá.

"Hagyó Miklósnak nem volt olyan típusú előélete, ami erre a posztra alkalmasrá tette volna" - mondta a volt MSZP-s főpolgármester-helyettesről. A Napló idézte Demszkyt szerdai meghallgatásáról: a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottsága előtt kellett beszélnie a BKV-ügyről. Itt állította Hagyóról, hogy "ő egyfajta kézi vezérlést gyakorolt", a fővárosi "cégekhez betett embereket", az ő képviselői kerültek be. A BKV-nál kipattant ügyek miatt korábban lemondott több politikai tisztségéről Hagyó, akihez a BKV felügyelete is tartozott.

"Hagyó Miklóssal nekem súlyos konfliktusaim voltak" - állította a főpolgámester. A koalíció fenntartása érdekében Hagyó pozíciójában maradt. "Majd amikor elvettem tőle a feladatot, két hónapon belül felbomlott a koalíció" - mondta Demszky. Szerinte jutalmat azért kaphatott Hagyó, mert alacsony volt a fizetése. Kérdésre elmondta, hogy ez nettó 500 ezer forint körüli összeget jelent, majd pontosított. "Nem akartam konfliktusokat, (...) egy gazdag emberről van szó, aki érdemben erre nincs rászorulva, de nem éri meg a konfliktus" - indokolta Demszky a jutalmazást.

Mesterházy hasznossága

Az egykori fővárosi főtanácsadó Mesterházy Ernőről azt mondta, hogy "2002-ben választási tanácsadóként került ide", és amit tett, az "baráti tanácsadás volt". Demszky ezután hosszan dicsérte Mesterházy képességeit is, mondván "a város számára érdekes, hasznos vagy használható" észrevételeket tett, remekül tudott kapcsolatot teremteni, és "az információk beszerzésével és összegzésével kapcsolatos képességei rendkívüliek" voltak. Mesterházyt azzal gyanúsítják, hogy rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. Őt február 6-án helyezték előzetes letartóztatásba.

Végül arról beszélt Demszky, hogy a napokban több hír is megjelent esetleges lemondásáról. "Annak, hogy lemondok, van egy nagyon súlyos üzenete: ez felelősségvállalást jelent" - jelentette ki. Ezzel szerinte kellemetlen helyzetbe hozna olyanokat, akik ártatlanok, "ezért nem fogok visszalépni".

A főpolgármester február 8-án tartott sajtótájékoztatóján beszélt még bővebben a BKV ügyeiről. Itt saját felelősségéről is beszélt, és azt mondta: bízik tanácsadója, Mesterházy Ernő ártatlanságában, és Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettesről is kész elhinni, hogy nem volt tudomása törvénysértésekről, de számos irányítási hibát követett el. A sajtótájékoztatóról szóló beszámolónkat itt olvashatja.

A BKV-ról szóló cikkeinket pedig itt találja meg.