Vékonyodik a jég a hazai tavakon

Vágólapra másolva!
Az enyhülő időjárás és a sok hó miatt egyre kevesebb kijelölt korcsolyapálya van nyitva a Balatonon. A Velencei-tavon pedig már egyáltalán nem lehet csúszkálni, mivel helyenként már 10 centiméter víz van a jégen.
Vágólapra másolva!

A megenyhült idő miatt a Balatonon több helyen bezártak a kijelölt jégpályák. A siófoki obszervatórium közölte, hogy pénteken 19-20 centiméteres jégvastagságot mértek Siófok előtt, ami az elmúlt napokhoz képest stagnálást mutat.

Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat szakértője azt mondta, hogy Siófokon, Balatonalmádiban, Balatonfüreden és Keszthelyen, továbbá több kisebb település előtt is folyamatosan takarítják a jégpályákat. Megfelelő minőségű jégfelületet kívánnak biztosítani a korcsolyázóknak, csúszkálóknak, de az enyhe idő miatt sok helyen latyakossá vált a jégpálya, kisebb-nagyobb tócsák alakultak ki rajta.

Keszthelyen gondot jelent a szél is, ami folyamatosan visszahordja a havat a jégre. Siófokon és Balatonfüred Eszterházy-strandja előtt pénteken bezárták, illetve ideiglenesen zárva tartják a pályákat. Az üzemeltetők ugyanakkor bíznak abban, hogy szombatra virradóra elég hideg lesz ahhoz, hogy újra megfelelő minőségű jég alakuljon ki a kijelölt pályákon - mondta Győrffy Árpád.

Veszélyes a Velencei-tó jege, ezért felfüggesztették a kijelölt korcsolyapályák működését - közölte a tófelügyelő pénteken. Falusi Ferenc szerint bár továbbra is változó vastagságú, helyenként 10-15 centiméteres a jég, de erősen "vizesedik". A rianások kiolvadtak, és több helyen 10 centiméteres víz borítja a jeget. A parton mindenütt táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy veszélyes és tilos a jégre menni.