Vágólapra másolva!
Csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. Korábban úgy lehetett tudni, hogy az oltópontok bezárása végleges, Székely szerint a központokat újra lehet indítani, ha megnő az érdeklődés.
Vágólapra másolva!

Február 4-én, csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, ahol a lakosság térítés ellenében juthatott hozzá a H1N1 vírus elleni vakcinához - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A bezárás mellett azért döntöttek, mert ezeken a helyeken csökkent az oltást kérők száma. Amennyiben újra megnő az érdeklődés, újranyitják a helyszíneket - tette hozzá Székely.

Az országban november végén kétszáz helyen, kórházakban, rendelőintézetekben és az ÁNTSZ-kirendeltségeken nyíltak oltópontok, ahol háromezer forintért adták be az oltást. Mint Székely mondta, az oltóhelyeken összesen valamivel több mint 92 ezren kapták meg az új vírus elleni oltást.

Székely elmondta, úgy véli, megérte az intézményeknek üzemeltetni az oltópontokat, az intézmények másfél millió forintot kaptak egy hónapra. (Az oltóközpontok finanszírozásáról bővebben itt olvashat.)

A miniszter szerint az elmúlt héten 15 400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ami 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest. Korábban úgy lehetett tudni, hogy február 4-én a kevés érdeklődés miatt végleg bezárnak az oltópontok (erről bővebben itt olvashat).

Székely bejelentette, hogy az iskolaorvosok is - a háziorvosokhoz hasonlóan - visszamenőleg megkapják az oltásonként járó 200 forintot. Az október 15-től lejelentett eseteket finanszírozzák.

A miniszter szerint Magyarországon eddig több mint 353 ezren betegedtek meg influenzában, az újinfluenza elleni oltást megközelítőleg 3 millióan kapták meg Magyarországon. Ezzel az átoltottsági aránnyal Magyarország az Európai Unióban a negyedik helyen áll Svédország, Finnország és Norvégia után. Magyarországon 112 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával.