Apadnak a folyók, de a belvíz még mindig áll a földeken

Vágólapra másolva!
Az Alföld folyói lassan elkezdtek apadni ugyan, több folyószakaszon azonban még első- vagy másodfokú védekezés zajlik. Sokkal súlyosabb a belvízi helyzet, több területen harmadfokú készültség van, és 125 ezer hektárnyi terület áll víz alatt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az árhullám apadása a Kraszna felső és a Túr teljes magyarországi szakaszán - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Kraszna vízszintje 13 centiméterrel apadt Ágerdőmajornál és a folyó alsó szakaszán a legutóbbi 24 órában, Kocsord térségében is a tetőzéshez közelít az árhullám - mondta Bodnár Gáspár. Hozzátette: a Túr a Krasznánál valamivel gyorsabban apad, de még mindkét folyó mentén szükség van az elsőfokú készültség fenntartására.

A Vízügy.hu honlapja szerint jelenleg közel 278 kilométer hosszan másodfokú, 359 kilométeren pedig elsőfokú árvízvédelmi készültség van a magyarországi folyókon. A honlap szerint az apadó Túron jelenleg elsőfokú készültség van, a Kraszna kocsordi szakaszán másod-, az ágerdőmajorin pedig elsőfokú.

Kedden közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig), hogy megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Tarnán kedd este, mert csökkent a vízutánpótlás a folyón. A Zagyvának csak a jászteleki szakaszán van másodfokú készültség, a többi szakaszon első fokon védekeznek, de az összes szakaszán apad a folyó.

A Hortobágy-Berettyón viszont még emelkedik a vízszint, és a borzi szakaszon már most is másodfokú készültséget tart fenn a vízügyi szolgálat. Az Alföldön ezeken kívül még a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön van elsőfokú készültség, és a Fekete-Körös anti szakaszának kivételével még mindegyik folyó árad. A Hármas-Körös vízszintje is folyamatosan emelkedik az adatok szerint, azonban itt még nem rendelték el az elsőfokú védekezési szintet sem.

Árvíz helyett belvíz

"A mai mérések szerint 125 ezer hektár az elöntött terület nagysága" - mondta Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője a belvízi helyzetről az [origo]-nak. Hozzátette, hogy ebből 64 ezer hektár vetés vagy szántóföld. Szentiványi szerint jelenleg a létező 12-ből 10 igazgatóság összesen 613 embere vesz részt a belvízi védekezésben.

A Vízügy.hu adatai szerint a legsúlyosabb a helyzet a Viharsarokban, ahol a Dögös-Kákafoki szakaszon harmadfokú készültséget kellett elrendelni. Szentiványi szerint magasan áll a víz a közép- és dél-alföldi és a bodrogközi térség földjein is. A főosztályvezető elmondta, hogy eddig három önkormányzat, Doboz, Gyomaendrőd és Örményes is harmadfokú készültséget vezetett be.

Csökkent ugyanakkor a belvizes terület nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: jelenleg 12 ezer hektár van víz alatt, 1400 hektárral kevesebb, mint kedden. A 12 belvízvédelmi szakasz közül hatban tartanak fenn első- és másodfokú készültséget.

A vízügyi igazgatóság 13 szivattyúteleppel 2,5 millió köbméter belvizet emel át naponta az elöntött határrészekről a folyókba és csatornákba. Az ár- és belvíz elleni védekezésben 167 vízügyi szakember vesz részt Szabolcsban a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerint.

Az árvizet és belvizet a melegedő időjárás okozta gyors hóolvadás és az utóbbi időszakban esett sok eső okozta. Szerdán főként a középső és keleti országrészben lesz csapadék. Pénteken és vasárnap ismét többfelé várható kiadós eső, csütörtökön és szombaton azonban szárazabb időre, néhány órás napsütésre van kilátás. Az esős idő miatt ismét jelentősen megnőhet a belvizes területek nagysága. A várható időjárásról az OzoneNetworkön olvashat bővebben.