Andorra kiadja Magyarországnak Farkas Pétert

Vágólapra másolva!
Andorra kiadja Magyarországnak a decemberben őrizetbe vett Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót - jelentette be szerdán a rendészeti minisztérium. A nagy mennyiségű marihuánatermesztésért elítélt, de tárgyalásáról megszökött sportolót titkosszolgálati eszközök segítségével fogták el Andorrában, és a magyar hatóságoknak most 30 napon belül kell hazaszállítaniuk.
Vágólapra másolva!

Kiadják Magyarországnak a november óta szökésben lévő Farkas Pétert az andorrai hatóságok - közölte szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A tárca sajtóosztája szerint Andorra már megküldte az erről szóló döntést a magyar hatóságoknak. A döntés szerint a rendőrségnek harminc napja van arra, hogy a volt olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsa.

A szökésben lévő olimpiai bajnok birkózót egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség december 26-án éjjel, elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Farkast azóta egy andorrai börtönben őrizték, Magyarország január 12-én adta át kiadatási kérelmét. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a kiadatásról szóló döntés kihirdetése után közölte: a törvényes határidőn belül intézkedni fognak a sportoló hazahozataláról.

Farkas Pétert, testvérét Farkas Károlyt és egy harmadik személyt azért ítélték többéves börtönbüntetésre, mert marihuánát termesztettek egy XVIII. kerületi családi házban. 2004-ben csaptak le a rendőrök a házban berendezett ültetvényre, ahol több ezer tő marihuánát találtak profi szellőző- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. Az ítélet 2008 novemberi kihirdetésekor előbb testvére, majd Farkas Péter is elhagyta a bíróságot, és ismeretlen helyre távoztak. Testvérét másnap Vecsésen elfogták, a sportolót azonban nem találták meg, csak tavaly decemberben.

A másodfokú bíróság december 12-én, Farkas elsőfokú büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosbította, testvére hétéves, a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. Farkas Péternek a hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztést is le kell töltenie. (A Farkas Péter elfogásáról és kiadatásáról szóló cikkeinket itt találja.)