Dacolnak a jobbikos kocsmák és LMP-s boltok a kopogtató-tilalommal

Vágólapra másolva!
Szinte teljes kopogtatócédula-gyűjtő hálózatának feladására kényszerítene több kis pártot az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői állásfoglalása, amely szerint tilos ajánlószelvényeket gyűjteni a munkahelyként szolgáló üzletekben. A Jobbik és az LMP dacol a döntéssel, és folytatja a gyűjtést a vele szimpatizáló boltokban, az MDF pedig jogi úton támadja meg a döntést. A kis pártok szerint az OVB politikai indíttatásból akar kitolni velük, a testület szerint viszont csak a törvény betűjét érvényesítik.
Vágólapra másolva!

"Nem gyűjthető ajánlószelvény munkahelyen munkaidőben vagy (...) munkavégzési kötelezettség teljesítése közben" - a választási törvénynek erre a passzusára hivatkozva tett kifogást még a múlt héten egy névtelen magánszemély az MDF egyik budapesti jelöltje ellen. A jelölt, az V. kerületben induló Debreczeni József szavazóit honlapján arra kérte, hogy egy kerületi könyvesboltba vigyék el a neki szánt kopogtatócédulákat: ügyéből keddre óriási kavarodás lett, mert előbb ellene ítélt a helyi egyéni választókerületi választási bizottság, majd hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) is állásfoglalásban mondta ki, hogy munkahelyen kopogtatócédulát gyűjteni tilos, az ott gyűjtött szelvények érvénytelenek.

A választásokon való elinduláshoz az adott választókerületben minden jelöltnek legalább 750 ajánlószelvényt kell összegyűjtenie, különben fel sem kerül a szavazólapra. Eddig a cédulákat a pártok főleg olyan aktivistákkal gyűjtötték, akik otthonaikban keresték fel az embereket: csak a tavalyi EP-választáson kezdett két parlamenten kívüli párt, az LMP és a Jobbik aktivisták helyett tömegesen gyűjtőpontok felállításába, ahová a szavazó maga vihette el a cédulát - mondta az [origo]-nak Schiffer András, az LMP országos listavezetője.

Mostanra az [origo]-nak nyilatkozó kis pártok vezetői szerint az MSZP-n kívül már mindenki használ ilyen kopogtatógyűjtő üzleteket: a Jobbik gyűjtőhelyeiről készített riport során az [origo] is találkozott kocsmában MIÉP-es ládával, és hallott fideszes gyűjtőhelyről is. A pártok honlapjai szerint mégis leginkább a Jobbik és az LMP számít a gyűjtőpontokról befolyó ajánlószelvényekben, ők minden választókerületben 5-10, vagy még több helyet szerveztek be, hogy szavazóiknak csak pár utcányira kelljen elvinniük az ajánlásukat: a gyűjtőhelyeket internetes térképeken is összegezték, és honlapjukon közzétették.

Ez alapján főleg őket sújthatja az OVB hétfői megfellebbezhetetlen állásfoglalása, amely a választási törvény szerint mostantól "iránymutató" jogértelmezésnek számít a vitás ügyekben. Az OVB kimondta: ajánlószelvény gyűjtése szempontjából minden olyan üzlet, kocsma és vendéglátóhely munkahelynek számít, amely a munka törvénykönyve is annak tartana. Az üzletekben nem csak az alkalmazottak, de senki más sem gyűjthet ajánlásokat, és még az is törvénysértésnek minősül, ha egy "jelölő szervezet (...) munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánló szelvények gyűjtésére vagy leadására." Emiatt a Jobbik és az LMP hálózatának nagy része törvénytelen.

Csak feljelentésre cselekszenek

Az OVB ajánlása ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a pártok gyűjtőhelyei ellen automatikusan fel is lépnek - mondta az [origo]-nak Szigeti Péter, az OVB elnöke. Szigeti szerint ezek a visszaélések nem számítanak bűncselekménynek, ezért nem kell automatikusan eljárást indítani, csak akkor, ha valaki panaszt, kifogást tesz egy konkrét ügyben. Hiába gyűjtenek tehát a pártok országszerte több száz munkahelyen kopogtatócédulát, csak azoknak a jelölteknek a szelvényeit nyilvánítják érvénytelennek, akik ellen valaki panaszt tesz.

Ha valaki munkahelyi ajánlócédula-gyűjtés miatt panasszal él, az ügyben a helyi választási bizottság jár el első fokon: az OVB-nek a konkrét esetekben nem kell döntenie, ők csak a jogértelmezést egységesítették a helyi bizottságok számára . Az eddigi egyetlen konkrét eset, az V. kerületi MDF-es ügy volt, itt a helyi bizottság az OVB-állásfoglalásnak megfelelően döntött. Az [origo]-nak nyilatkozó kis pártok szerint azonban egyáltalán nem egyértelmű, hogy a bizottságoknak követniük kell az OVB értelmezését.

"Az OVB állásfoglalása csak iránymutatás, nem kötelező a helyi bizottságok számára" - mondta Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke és az LMP-s Schiffer András is. A helyi bizottságok akár szembe is mehetnek a központi állásfoglalással, de ha nem teszik, a fellebbezések után bíróságra is vihető az ügy - mondták. Az MDF-es Debreczeni József, valamint Novák és Schiffer is azt közölte az [origo]-val, hogy halandóak a végsőkig elmenni, ha a kopogtatócéduláikat érvénytelenítő döntések születnének.

"Politikai támadás"

A kis pártok szerint az OVB állásfoglalása nem állja meg a helyét, azt politikai támadásnak tartják. "Ez a gyakorlat csupán azt szolgálja, hogy ne kerülhessenek be új szereplők a magyar politikába" - mondta Schiffer András, aki trükközésnek nevezte a jogértelmezést. Debreczeni József azt mondta, hogy az OVB valószínűleg a kispártokkal akart politikai okból kiszúrni, hiszen nekik "nincs kerületenként 100 fős aktivistabrigádjuk", amivel gyűjtőpontok nélkül is összeszednék a szükséges szelvényeket.

A megkérdezett kispártok képviselői szerint az OVB érvelése több ponton hibás. "Szerintünk a szóban forgó üzletek nem gyűjtő, hanem leadóhelyek: ott senki nem gyűjt szelvényeket, a betérő szavazók csupán bedobják azokat egy ládába" - állította Schiffer András, hozzátéve: "ezeknek az állampolgároknak a viszonylatában az üzletek nem is tekinthetőek munkahelynek, hisz ők nem ott dolgoznak".

Az LMP, az MDF és a Jobbik szerint is alapjaiban véti el a törvény eredeti célját az OVB jogértelmezése. "Ezt a jogszabályt ugyanazért hozták, amiért a pártszervezeteket kitiltották a munkahelyekről: hogy az alá-fölérendeltségi viszonyokkal manipulálva ne lehessen pártbefolyást kiépíteni a munkahelyeken, hogy ne kérhesse el a főnök az ajánlószelvényt a beosztottól a pozíciójával visszaélve" - mondta Schiffer. Szerinte ez a kérdés itt fel sem merül.

"Mi csak postaládának használjuk az üzleteket, nem zavarjuk a munkahelyek működését" - állította Novák Előd, Debreczeni József pedig azt mondta, hogy a neki gyűjtő üzletben minden ki volt írva, szóba sem kell állni az eladóval a szelvény leadásához. Ha - a helyi választási bizottság döntése értelmében - meg kellene semmisíteni, azzal az ajánlószelvényt leadó polgárok akaratát semmisítenék meg ok nélkül- tette hozzá.

Az OVB állásfoglalása egyébként a munkahelyi gyűjtés tilalmát csupán a személyekre korlátozza, eszerint a törvény "nemcsak a munkahelyeken munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyeken munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön." Az [origo] korábban több olyan munkahelyen is járt, ahol valóban senki nem gyűjtötte a szelvényt, csupán egy kihelyezett láda állt a helyiségben, amelybe az emberek bedobhatták a kopogtatócédulájukat. Kérdésünkre, hogy szabályos-e, ha a munkahelyen hagyott szelvényeket nem gyűjti senki, és csak munkaidő után jön valaki kiüríteni a ládát, Szigeti Péter OVB-elnök nem tudott válaszolni. Közölte, ilyen felvetéssel egyelőre nem foglalkoztak, ha érkezik hozzájuk ilyen kifogás, ha lesz ilyen ügy, akkor természetesen megtárgyalják.

Ellenállnak

Szigeti Péter OVB-elnök az [origo]-nak azt mondta, nem érzi úgy, hogy a tilalommal túlzott korlátozást vezetnének be, vagy hogy sérülne a választási törvény célja: a tiltás szerinte eddig is benne volt a jogszabályban. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a szabály betartatására nincs sok eszközük: "A törvény érvényesítési problémája lesz az igazi nehézség" - mondta, hozzátéve, hogy nem tudják majd bizonyítani, az összegyűjtött szelvények közül melyiket gyűjtötte a jelölt munkahelyen, és melyiket nem.

Erre a lehetőségre a pártok is készülnek: Debreczeni az [origo]-nak azt mondta, hogy ők nem különítették el soha, melyik cédula honnan származik, ezért ha jogerősen is ajánlószelvények megsemmisítésére köteleznék őket, legfeljebb becsülni tudnának. Schiffer András pedig közölte: ha odáig fajul a dolog, ők állítani fogják, hogy egyetlen cédulát sem gyűjtöttek munkahelyeken. "Az egésznek semmilyen következménye nem lehet, mivel mi az üzleteket se munkahelynek, se gyűjtőhelynek nem tartjuk, ők meg nem tudják bebizonyítani, hogy honnan vannak a szelvényeink" - mondta. A Jobbik szintén ezt a módszert választja: akárcsak az LMP, ők is tovább várják a szelvényeket az eddigi helyeken, és ha elmarasztalják őket, azt "ráhagyják" a hatóságra. "Nem kötelezhetnek minket a szelvények megsemmisítésére, nincs joguk rá: ezzel az erővel 20 fekvőtámaszra is kötelezhetnének minket" - mondta Novák Előd.