Találtak egy gyanús szobát a kecskeméti gyermekotthonban

Vágólapra másolva!
Rátaláltak a rendőrök egy olyan szobára, amely hasonlít arra a dühöngőre, ami a kecskeméti gyermekotthon elleni feljelentésben szerepel - közölte a rendőrség az [origo]-val. Az állítólagos 101-es szobába zárták be egykori dolgozók szerint az átmenetileg kezelhetetlennek tartott gyerekeket, amíg le nem nyugodtak. A fenntartó megyei önkormányzat és az intézmény vezetője is tagadja a szoba létét.
Vágólapra másolva!

"A feljelentésben szereplő szobát találtuk meg" - mondta Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak pénteken. A rendőrség a kecskeméti gyermekotthonban tartott csütörtökön helyszíni szemlét, mivel egy feljelentés szerint egy belülről kinyithatatlan, berácsozott szobába zártak itt olyan gyerekeket, akiket nem tudtak kezelni a nevelők.

Nyikos szerint a rendőrség által talált szoba megfelel a feljelentésben leírtaknak, de hozzátette, jelenleg még nem jelenthető ki, hogy ez volt az állítólagos dühöngő. A rendőrség az ott talált nyomokat lefényképezte, a felvételeket később hozzák nyilvánosságra - mondta Nyikos Tamás.

Február 8. óta nyomoz a rendőrség az ügyben, a helyszíni szemle mellett már a kihallgatások is elkezdődtek. Arról nem mondott bővebb információt a szóvivő, hogy kiket fognak majd a rendőrök tanúként meghallgatni. Nyikos Tamás elmondta még, hogy a rendőrség külön nyomozócsoportot alakított az ügy tisztázására. A sajtóreferens szerint néhány napon, legfeljebb egy-két héten belül a nyilvánosság elé áll majd a rendőrség érdemi információkkal.

A kecskeméti gyermekotthont egy magánember - Domokos Győző - jelentette fel az ügyészségen. Élettársát korábban elbocsátotta az igazgatónő az intézményből. A férfi azt állítja, az intézményben engedély nélkül működtettek egy dühöngő szobát, ahová a rosszul viselkedő, fogyatékos gyerekeket zártak be. A szobáról korábbi dolgozók fényképeket juttattak el a Független Hírügynökségnek. A fotókon látszik a bekamerázott, berácsozott, vasajtós helyiség, amit néhány héttel ezelőtt iskolapadokkal rendeztek be, de több mint két évig szerintük büntetőszobaként használtak.

Domokos azt mondta az [origo]-nak, hogy a gyerekbántalmazásról és a dühöngőszobáról származó információi főként volt és jelenlegi dolgozóktól származnak, akikkel az internetes fórumokon került kapcsolatba. Ezek alapján tett feljelentést a Kecskeméti Városi Ügyészségen.

Tagadják a szoba létét

A Bács-Kiskun megyei önkormányzatnál a botrány hatására belső vizsgálatot kezdtek, amelyet Bagó Zoltán megyei alelnök (Fidesz) vezetett. Bagó azt mondta az [origo]-nak, az érintettek meghallgatása után arra jutottak, hogy a vádak nagy része alaptalan.

A dühöngőszobáról egyes meghallgatottak azt állították, hogy létezik, mások szerint nincs ilyen - mondta. Bagó szerint ebben a kérdésben már nem kompetens a vizsgálóbizottság, a rendőrségi nyomozás fogja kideríteni, hogy létezik-e dühöngőszoba és bántalmazták-e a gyerekeket a speciális iskolában. Az tény - mondta Bagó -, hogy bizonyos helyzetekben meg kell oldani a gyerekek izolációját.

Bagó szerint valójában három elbocsátott dolgozó próbál "mindent megtenni" a botrány érdekében, hogy az iskolát "rossz színben tüntessék fel". Szerinte a jelenlegi igazgató "erőskezű vezető", akinek be kell tartani az utasításait, ebből származtak a konfliktusok a dolgozókkal és a szakszervezettel.

A gyermekotthon igazgatónője a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy nem létezik dühöngőszoba. Valóban vannak esetek, amikor úgy beindulnak a sérült gyerekek, hogy le kell őket csillapítani és külön kell választani társaiktól - mondta. Olyankor egy tornaszobába vagy egy másik, relaxációs szobába viszik, ahol színes fényekkel és zenével nyugtatják meg őket, de soha, senkit nem hagynak egyedül - állította.

A belülről kinyithatatlan, dühöngőnek használt, állítólagos 101-es szobáról szóló cikkünket itt olvashatja.