A HM térképészeti cégénél nyomoznak vesztegetés miatt

Vágólapra másolva!
Elismerte a Honvédelmi Minisztérium, hogy a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél történhetett az a vesztegetés, ami miatt nyomozást indított a Budapesti Katonai Ügyészség. Az ügyben öt katonatiszt érintett, köztük a honvédség egy másik cégének jelenlegi vezetője is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Honvédség tulajdonában álló HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél tárta fel azt a vesztegetési ügyet a Katonai Biztonsági Hivatal, amelyben a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozni kezdett - közölte az [origo]-val a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya csütörtökön. A katonai ügyészség több héttel ezelőtt vont eljárás alá katonákat vesztegetés gyanúja miatt - olvasható a közleményben.

Az első hírekben említett HM Currus Zrt.-nek a minisztérium válasza szerint nincs köze az ügyhöz. A vesztegetési ügyben gyanúsított egyik tiszt - a cég honlapja alapján L. Szilárd - ugyanis a HM Currus jelenlegi vezérigazgatója, de a HM szerint "a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft-nél betöltött beosztásában követte el azt a cselekményt, amely miatt a Budapesti Katonai Ügyészség eljárást folytat ellene". Kerestük L. Szilárdot a Currus Zrt.-nél megadott elérhetőségén, azonban titkárságán nem tudták őt adni.

Az ügy öt gyanúsítottját a honvédelmi miniszter azonnal felfüggesztette, és megindult ellenük a méltatlansági eljárás is, melynek végén megszüntethetik katonai jogviszonyukat.

Az [origo] korábban kereste a Budapesti Katonai Ügyészséget is, ahol Hegedűs Antal szóvivő annyit mondott, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél történt a vesztegetés. Elmondta, hogy "nagyon szisztematikus és kiterjedt nyomozás folyik" az ügyben, de bővebb információval még nem kívánt szolgálni.

Tiszti gyanúsítottak

Szerdán közölte a Budapesti Katonai Ügyészség, hogy honvédségi beszerzésekhez kapcsolódó vesztegetések miatt nyomoznak. Több vezető beosztású tisztet - két tábornokot, két ezredest és egy századost - gyanúsítanak az ügyben, már ki is hallgatták őket, többüket őrizetbe vették, vagy kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt kértek a beszerzéseknél az egyik honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő külsős cégektől. A gyanúsítottak több millió forintot vettek át, melyet egymás között elosztottak - közölte az ügyészség.

A gyanúsítottak között van a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági főosztály jelenlegi és volt vezetője - utóbbi katonai jelenleg attaséként szolgál, az ügy miatt azonban hazarendelték -, illetve az egyik főosztályvezető-helyettes ezredes. A Budapesti Katonai Ügyészség költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette miatt nyomoz.