2001-es figyelmeztetés került elő a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
Egy 2001-es parlamenti felszólalással emlékeztetett a Zuschlag-ügyet tárgyaló bíróság arra, hogy már akkor felmerült a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek szabálytalan támogatása. Az ügyész indítványozta a kilenc évvel ezelőtt figyelmeztető Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő meghallgatását, a bíró azonban elutasította ezt arra hivatkozva, hogy az akkori tevékenységeket elévülés miatt már nem lehet vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő már 2001-ben az Országgyűlés plenáris ülésén név szerint említette a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteket, melyek nem voltak a bíróságon bejegyezve, ennek ellenére kiemelt támogatást kaptak. A parlamenti felszólalást azért olvasta fel Fodor Endre tanácsvezető bíró a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján, mert korábban az ügyészség indítványozta az országgyűlési képviselő tanúkénti kihallgatását.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság nem tett eleget az ügyészi indítványnak, de a bíró felolvasta Béki Gabriellának az Országgyűlés plenáris ülésén elhangzott felszólalását. A jegyzőkönyv szerint a képviselő szóvá tette, hogy amíg a szabályosan bejegyzett és működő egyesületek pályázataira kétszázezer forintot is alig tudnak biztosítani, addig olyan szervezetek, melyek nincsenek bejegyezve a bíróságon, a többszörösét kapják.

Béki Gabriella már akkor azt állította, hogy a támogatások egy jelentős része politikai célokat szolgál. A képviselő kiemelte a perben szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek közül az Atlasz Egyesületet és a XXI. Századi Kulturális Egyesületet, melyek bejegyzéséről akkor még nem volt bírósági végzés. A képviselő szerint felmerült a gyanú, hogy bizonyos pártok szatellit szervezetei pályáznak támogatásokért.

Béki Gabriella a perben szereplő egyesületek közül - az Atlasz Egyesületen és a XXI. Századi Kulturális Egyesületen kívül - a Holnap a Városért Egyesületet és a HOPPÁ Egyesületet is említette, melyek 470 és 680 ezer forint közötti pályázati támogatást kaptak 2001-ben, az Orbán-kormány idején. A vita a társadalmi szervezetek 2002. évi költségvetési támogatásának elosztásáról szóló országgyűlési határozati javaslat tárgyalásán folyt 2001. november 26-án. Zuschlag János az 1998-2002-es ciklusban az akkor ellenzékben levő MSZP országgyűlési képviselője volt.

Fodor Endre tanácsvezető bíró iratismertetéssel kezdte a tárgyalási napot, valamint a lefoglalt bűnjeleket mutatta be a vádlottaknak. Ezután a vádlottak és az ügyész által benyújtott indítványokat vette sorra. Német Zsolt ügyész korábbi, Béki Gabriella országgyűlési képviselő meghallgatására vonatkozó indítványát a bíróság elutasította, mert a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek akkori működését az elévülés miatt már nem lehet tárgyalni.

A per csütörtökön folytatódik, amikor várhatóan Zuschlag János elsőrendű vádlott kap lehetőséget egy hosszabb vallomásra, amit korábban már kért a bíróságtól.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.