Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tanácsot vár Demszky a szmogriadó alatti sztrájkról

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester két ombudsmantól és három minisztertől kér szakvéleményt arról, hogy mikortól nincs helye a BKV-sztrájknak szmogriadó idején. Ha ugyanis a szmogriadó idején van sztrájk, akkor az emberek nem tudják a korlátozott autóközlekedés helyett a tömegközlekedést használni.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult Demszky Gábor főpolgármester Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, Fülöp Sándorhoz a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához, Forgách Imre igazságügyi és rendészeti miniszterhez, Székely Tamás egészségügyi miniszterhez, valamint Szabó Imre környezetvédelmi miniszterhez. A főpolgármester abban a kérdésben vár tőlük állásfoglalást, hogy jogszerűnek számít-e a BKV dolgozók sztrájkja egy levegőtisztasági veszélyhelyzet, azaz szmogriadó idején.

Budapest levegőjének szennyezettsége az elmúlt napokban megnőtt, bár az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken csökkent a káros anyagok szintje, ezért előreláthatólag a hét végén nem kell szmogriadót elrendelni - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A január-februrári időszakban azonban az átlagosnál nagyobb a valószínűsége annak, hogy szükségessé válik a szmogriadó elrendelése - teszik hozzá.

A szmogriadó riasztási küszöbértéke a jogszabály szerint "a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni." Az egyik ilyen azonnali beavatkozás a gépkocsi használat korlátozása úgy, hogy a főváros területén páratlan napokon csak a páratlan, páros napokon pedig csak a páros számjelű járművek közlekedhetnek.

A rossz levegőminőség a jelenlegi kedvezőtlen légköri helyzettel függ össze, ugyanakkor a BKV-sztrájk miatt a fővárosban jelentősen - egyes főútvonalakon 30 százalékkal - megnövekedett az autók használata, ami közvetlen összefüggésbe hozható a szmoghelyzet további romlásával - derül ki a közleményből.

A levegőtisztaság védelme érdekében meghozott uniós és hazai jogszabályok értelmében az önkormányzatok ilyenkor arra szólítják fel az embereket, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe, azonban a sztrájk idején ez nem lehetséges. A sztrájkról szóló törvény viszont kimondja: "Nincs helye sztrájknak, ha az az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, vagy elemi kár elhárítását gátolná."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről