Megteltek a hajléktalanszállók a hideg miatt

Vágólapra másolva!
Szombat éjszaka voltak a mostani téli szezonban eddig a legzsúfoltabbak az éjjeli menedékhelyek. A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatához érkező hívások száma megduplázódott a hideg miatt.
Vágólapra másolva!

A szokottnál jóval többen keresték fel az éjjeli menedékhelyeket szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A menhelyek kihasználtsága Budapesten a hideg miatt 80 százalékos volt, országosan 87 százalékos. Még vannak olyan szállók, ahol vannak üres helyek, bár az elmúlt éjszaka az idei téli szezon legmagasabb kihasználtságával működtek az éjjeli menedékhelyek - mondta Matlári Ferenc, a hajléktalanok ellátásával foglalkozó Menhely Alapítvány munkatársa.

Az alapítvány diszpécserközpontjába érkező hívások száma megduplázódott az elmúlt napok hideg időjárása miatt. A szombat este és éjszaka folyamán körülbelül 100 hívás érkezett. Ezek egy része utcai szociális munkásoktól jött, akik szervezési kérdésekben kértek segítséget. Volt olyan hívó, aki azt kérdezte, hogyan tudna segíteni, és körülbelül 30 utcai bejelentés is érkezett a szabadban fekvő hajléktalanokról.

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek nincs a hideg ellen megfelelő felszerelésük vagy elázott a pokrócuk, takarójuk, illetve azok, akik betegek. A helyszínre érkező szociális munkás eldönti, hogy az adott embernek milyen segítségre van szüksége. Ha valaki eszméletlen, nem tud lábra állni vagy törése van, esetleg összefüggéstelenül beszél, akkor rögtön mentőt kell hozzá hívni. Ha nem ilyen esetről van szó, akkor a szociális munkás felméri a hajléktalan állapotát, és éjjeli vagy nappali melegedő, esetleg egészségügyi centrum felkeresését javasolja neki. Általában kocsival segíteni tudnak az odajutásban is.

Az alapítvány a rendőrség és a szociális minisztérium korábbi felhívásaihoz hasonlóan továbbra is kéri, hogy aki az utcán alvó, fekvő hajléktalant lát, az még a helyszínről hívja fel az alapítvány diszpécserszolgálatát, akár vidékről is.

Sok hívást kapnak a mentők is az utcán alvó hajléktalanok miatt, Budapesten például a riasztások 20 százaléka ilyen hívás - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az utcán élők közül sokan nem is akarnak a mentőkkel menni, és ha éppen nincs semmi bajuk, akkor erre nem is kényszeríthetik őket. A mentők ilyen esetekben együttműködnek a Menhely Alapítvánnyal. Az elmúlt napokban a mentőkhöz érkezett riasztások számában nem mutatkozott jelentős többlet a hideg miatt, az Országos Mentőszolgálat egyébként is hónapok óta "téli üzemmódban" működik - tette hozzá Győrfi.