Fideszesekkel néz szembe brüsszeli belépőjén Andor László

Vágólapra másolva!
Hat fideszes és egy MSZP-s tagja van annak az európai parlamenti bizottságnak, amely szerdán meghallgatja Andor Lászlót, akit a magyar kormány jelölt az új Európai Bizottságba. Andort kiválasztása után kemény bírálatok érték a hazai ellenzék részéről, így lehetséges, hogy a brüsszeli meghallgatáson is okoznak neki kényelmetlen perceket.
Vágólapra másolva!

Január 11-én, hétfőn kezdődik el az uniós biztosjelöltek meghallgatása Brüsszelben, a magyar jelöltet, Andor Lászlót Szerdán hallgatja meg a foglalkoztatási és szociális szakbizottság. A bizottságnak összesen hét magyar tagja van, közülük kettő rendes tag, a többiek pedig póttagok, akik nem szavazhatnak, de részt vehetnek az üléseken és fel is szólalhatnak.

A két rendes tag Kósa Ádám és Őry Csaba, akik mindketten a Fidesz jelöltjeként jutottak ki az Európai Parlamentbe. A póttagok között van a szocialista Göncz Kinga, a többiek azonban szintén fideszesek: Deutsch Tamás, Győri Enikő, Járóka Lívia és Schmitt Pál.

Bajnai Gordon miniszterelnök 2009 november elején, a szocialista párttal folytatott egyeztetések után jelentette be, hogy Magyarország Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli a következő öt évre az Európai Bizottságba. A döntést a Fidesz élesen támadta, és Andort "kommunista bankár"-nak nevezte, utalva baloldali nézeteire, és az EBRD-ben betöltött pozíciójára.

A kezdeti kritikák alapján tehát Andor nem feltétlenül számíthat baráti hangulati meghallgatásra. 2004-ben az Európai Parlament - az olasz és a lett biztosjelölt botrányai mellett - Kovács László most távozó uniós biztosnak az Európai Parlament energetikai bizottsága előtti gyenge szereplése miatt nem fogadta el az akkori bizottsági névsort. Kovács végül, az eredetileg neki szánt energetikai helyett az adó- és vámügyi biztosi posztot kapta.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso a foglalkoztatási területet ajánlotta fel Andornak. Az Európai Unió kormányának is nevezett bizottság feladata az uniós jogszabályok előkészítése, azok benyújtása az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak. A 27 tagú testület egy elnökből és 26, szakpolitikákért felelős tagból áll. A bizottság elnökét az Európai Tanács jelöli és az Európai Parlament dönt a megválasztásáról. A biztosokat viszont - a bizottság elnökével történő egyeztetés után - a tagállamok kormányai jelölik.

Mindegyik biztos az uniós politika valamelyik területéért felelős, a területeket az elnök határozza meg. A teljes bizottságról a biztosok egyenkénti meghallgatása után szavaz az Európai Parlament. A bizottság akkor kezdheti meg a munkáját, ha a teljes névsor többséget kap. Az EP január 26-án, rendkívüli plenáris ülésen fog szavazni az új bizottság összetételéről.