Kitart az elítélt rendőrök kizárása mellett a Fidesz

Vágólapra másolva!
Újraírná az MSZP az elítélt rendőrök kötelező kirúgásáról rendelkező törvényt, mivel a rendőrszakszervezetek túl szigorúnak találták azt. A Fidesz által javasolt, de hét MSZP-s által is támogatott tavalyi törvénymódosítás azt mondja ki, hogy minden rendőrt ki kell rúgni, akit a bíróság szolgálati bűncselekményben bűnösnek talál.
Vágólapra másolva!

Az első adandó alkalommal meg akarja változtatni az MSZP azt a decemberben elfogadott törvényt, amelynek köszönhetően januártól a szolgálattal összefüggő bűncselekmény miatt elmarasztalt rendőröket azonnal ki kell rúgni. A januártól hatályos törvénymódosítást a Fidesz javaslatára, de MSZP-s képviselők támogatásával fogadta el a parlament tavaly, a rendvédelmi szakszervezetek azonban már Alkotmánybírósághoz fordultak miatta.

A törvényről a keddi Népszabadság számolt be: eszerint januártól már egy elalvó fogdaőrt, egy őrhelyét elhagyó, szolgálatból elkéső vagy felettesét sértegető rendőrt is mérlegelés nélkül ki kell rúgni, ha a bíróság bűnösnek találja. Ez azért történhet meg könnyen, mert a fegyveres rendvédelmi szervezeteknél "a legkisebb szándékos jogsértés" is katonai vagy szolgálattal összefüggő bűncselekménynek minősülhet - írja a lap.

A rendőrséget, a büntetés-végrehajtás és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos tagjait érintő szigorítás a rendőrszakszervezetek szerint azért elfogadhatatlan, mert emiatt azokat is ki kell majd rúgni, akiket a bíróság csak pénzbüntetésre ítélt vagy megrovásban részesített. A döntéssel egzisztenciális bizonytalanságba sodorták a rendőröket - állította a Népszabadságnak a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Béla. A szakszervezetek azért is tiltakoznak, mert velük senki nem egyeztetett a törvényről.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzá tartozik, hogy a rendőrök által elkövetett, szándékos, de kis súlyú jogsértések nem mindig kerülnek bíróságra - mondák a Népszabadságnak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) névtelenül nyilatkozó tisztviselői. Szerintük az ügyész dönt arról, hogy vádat emel-e a kihágás miatt: mivel az ügyészségnek nem érdeke sok ügy "kreálása", a legtöbbször inkább hagyják, hogy az illetékes parancsnok saját hatáskörben, fegyelmi ügyként intézze el azokat. Évente 250 esetből csak 50-60 kerül bíróság elé - írja a lap az ORFK-ra hivatkozva.

Hét szocialista szavazott a Fidesszel

A fideszes módosító javaslattal kiegészített törvény pontosan úgy fogalmaz, hogy a rendőr "szolgálati viszonya megszűnik, ha büntetőjogi felelősségét a szolgálati viszony keretében, vagy annak felhasználásával elkövetett bűncselekmény szándékos elkövetése miatt a bíróság jogerősen megállapította." A javaslatról még november 30-án szavazott a parlament, a Fidesz és a KDNP képviselői mellett 7 szocialista, 17 SZDSZ-es és 7 független képviselő szavazott rá igennel.

Az MSZP-s képviselők közül Godó Lajos, Karsai József, Keller László, Nyul István, Szabóné Müller Tímea, Tóth Károly és Vojnik Mária szavazott igennel, a többi 181 szocialista és 6 független elutasította az indítványt. A fideszes indítvány után decemberben még három módosítót fogadott el a parlament a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényhez, ezeket már mind a kormány terjesztette be.

Az MSZP visszakozik, a Fidesz kitart

Az MSZP-frakció keddi közleményében azt írta, hogy a néhány szocialista képviselő által is megszavazott törvény "méltánytalan és nem életszerű szabályokat" vezetett be. A párt jelezte, hogy az MSZP-frakció többsége a javaslat ellen szavazott, és szeretnék megváltoztatni azt. A párt ígérete szerint önálló képviselői indítvány formájában, még az Országgyűlés februári ülésén kezdeményezni fogják a törvény megváltoztatását.

"A Fidesz törvénymódosító javaslata arról szólt, hogy az a rendőr, aki bűnt követ el, többé ne lehessen rendőr" - reagált az MSZP-s közleményre kedd délután Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Közölte: pártja nyitott az egyeztetésre a rendőr-szakszervezetekkel, ha azok úgy látják, hogy a törvény pontosításra szorul. Ennek ellenére nem engednek a törvényjavaslatban megfogalmazott célokból, a közbiztonság megerősítéséből, és abból, hogy a bűnt elkövető rendőröknek nincs helyük a testületben - írta.