Megállapodott a MÁV a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről és a bérekről

Vágólapra másolva!
Megállapodott a MÁV és hat szakszervezet a  2010-re vonatkozó kollektív szerződésről. A szakszervezetek közül - a VDSZSZ Szolidaritást kivéve - öt a bérmegállapodást is aláírta a vállalattal, amely szerint a MÁV valamennyi olyan munkavállalójának jár az OÉT megállapodásában rögzített emelés, akinek bére legfeljebb 170 000 forint.
Vágólapra másolva!

A MÁV Zrt. mind a hat - köztük az öt reprezentatív - szakszervezete aláírta szombaton a 2010. évre vonatkozó kollektív szerződést. A hat szakszervezet közül öt a bérmegállapodást is aláírta a vállalattal. Az utóbbit a VDSzSz Szolidaritás ugyan nem írta alá, de kijelentette, hogy nem is fogja támadni a megállapodást. A hosszú, de konstruktív tárgyalás-sorozaton mindegyik fél arra törekedett, hogy fennmaradjon a munkabéke - áll a MÁV sajtóközleményében.

A kollektív szerződést a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége csaknem két hónapos egyeztetés után fogadta el. A kollektív szerződést a vasúttársaság és a szakszervezetek határozatlan időtartamra kötötték meg.

A szerződés megkötésével egyidejűleg a bérmegállapodásra is sor került, amelyet - a VDSZSZ Szolidaritáson kívül - minden szakszervezet aláírt. A MÁV a 2010. évre szóló bérmegállapodás értelmében valamennyi olyan munkavállaló számára biztosítja az OÉT (Országos Érdekegyeztető Tanács) megállapodásában rögzített emelést, akinek bére legfeljebb 170 000 forint. Megállapodás született a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások (VBKJ) összegéről is, amely a korábbi évi 270 ezer forintról évi 338 ezer forintra emelkedik - áll a közleményben.

A MÁV a fentiek értelmében tartotta magát a 2006 decemberében, a vasutas szakszervezetekkel kötött négyéves középtávú egyezségben foglaltakhoz - áll a vállalat közleményében. Ebben többek között vállalta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács által elfogadott béremelési ajánlás középértékét meghaladó mértékű keresetnövekedést biztosít saját munkavállalói számára.