Folytatódik a Malév-dolgozók sztrájkja

Vágólapra másolva!
Szerdán is folytatódhat a Malév földi kiszolgálóinak sztrájkja, mert a szakszervezet és a cég nem tudott megállapodni. A munkabeszüntetés miatt nem kellett járatokat törölni, de késések előfordulhatnak, és gond lehet az utasok ételével. A szakszervezet szerint a cég sztrájktörőket alkalmaz.
Vágólapra másolva!

A keddi tárgyalásokon sem tudott megállapodni a Malév Ground Handling (GH) és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), így tovább folytatódik a Malév-dolgozók sztrájkja Ferihegyen. A LESZ hétfő este nyolc órától lépett sztrájkba, a munkabeszüntetés oka a szakszervezet indoklása szerint, hogy nem fogadják el a dolgozók jövedelmének csökkenését.

A GH igazgatója, Limburger Lóránt a Független Hírügynökségnek a kedd délelőtti tárgyalások után azt mondta: a szakszervezetek lemondtak a bérkövetelésekről, már csak egy új kollektív szerződésről volt szó. A szakszervezetek tervezetét a GH képviselői átvették, hogy megvizsgálják azt. Limburger szerint a cég vezetése a szrájk befejezése után folytatná a tárgyalásokat.

Limburger szerint 35 ember sztrájkol, ami nem okoz nagyobb fennakadásokat a Malév vagy a reptér életében. A Malév gépeinél esetenként félórás késésekre lehet számítani. Előfordulhat a délutáni órákban, hogy néhány gépen esetleg csökkentett élelmiszeradagok lesznek, a sztrájkoló reptéri szállítók miatt.

A LESZ hétfői közleménye szerint a munkáltató szabálytalanul alkalmaz sztrájktörőket, akik buszokkal a repülőkhöz szállítják a reptéren az utasokat. Egyes sztrájktörők az érdekképviselet állítása szerint nyolcórás, máshol végzett sofőri munkából jönnek, nem tartják be a pihenőidőket, ami veszélyes.

A LESZ szerint a cég közvetlen konkurenciájától, a Celebi GH-tól is vesz át sztrájktörőket. A szakszervezet a munkaügyi felügyelőség azonnali helyszíni vizsgálatát kérte, a biztonsági előírások megsértésének hivatalos megállapításáért pedig a Légügyi Igazgatósághoz és a Repülőtéri Rendőr Igazgatósághoz fordult.