Csütörtökön nyit az első balatoni korcsolyapálya

Vágólapra másolva!
Siófokon már csütörtökön, Balatonfüreden pedig péntektől engedik rá az embereket a balatoni jégre, a nagy hideg miatt ugyanis a kijelölt területeken már elég vastagra nőtt a jégpáncél. Mivel a tavat hó borítja, a nem kijelölt helyeken korcsolyázni veszélyes és tilos. A Velencei-tó jege a hó miatt a kemény fagyok ellenére sem alkalmas korcsolyázásra.
Vágólapra másolva!

Már csütörtökön megnyit az első kijelölt korcsolyapálya a Balatonon, miután a vízi rendőrök is alkalmasnak találták a Siófoknál letisztított jégfelületet a korcsolyázásra. A hétvégére az északi parton, Balatonfüreden is megnyit a kijelölt pálya, a tó hóval borított jege azonban az ellenőrzött területeket kivéve továbbra is veszélyes.

Siófok mellett csütörtökön nyitnak Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonföldvár kijelölt jégpályái is. Az MTI szerint a révfülöpi önkormányzat is kijelöl jégpályát, Balatonbogláron pedig pályák kijelölése nélkül is napok óta korcsolyáznak a nagyobb strandok jegén. Fonyódon szombaton nyit a jégpálya, Balatonberényben vasárnap.

A legutóbbi mérés szerint Siófoknál a partközeli 50 méteren 10 centiméter vastag a jég - mondta az [origo]-nak szerdán Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársa. A tó ugyanakkor darabosan fagyott be, a part mentén vastagabb táblák álltak össze, míg a nyílt vizet vékonyabb jégpáncél borítja. A belső részeken a jég csupán 6-8 centiméter vastag, és a meteorológiai szolgálat szerint a nagy hideg ellenére lassan vastagszik. Ennek az az oka, hogy a jeget friss hótakaró fedi, amely hőszigetelő hatású.

Horváth azt tanácsolta, hogy mindenki nagyon fontolja meg, mielőtt rámegy a nem kijelölt területekre, mivel a hó miatt nem lehet megkülönböztetni, hogy a jégtáblákból összeállt vastag jégen vagy a vékonyabb belső jégpáncélon jár-e az ember. A jeget takaró hó miatt a rianások sem látszanak, ami további veszélyt jelent - a rendőrség ezért a nem kijelölt jégpályákon meg is tiltotta a korcsolyázást. Horváth szerint ennek ellenére Siófokon látni lehet embereket a jégen, de azok is csak a part menti 50 méterre merészkednek.

Forralt bor és gesztenye a tóparton

A hideg miatt a tóparti önkormányzatok rákészültek a korcsolyaszezonra: Siófokon egy körülbelül 2000 négyzetméteres pályát jelöltek ki - mondta Kozma Anna, a városi önkormányzat sajtóreferense. A pályát már a hatóságok is ellenőrizték, így csütörtöktől kezdve naponta reggel 8-tól sötétedésig nyitva lesz. A siófoki pályánál felügyelet és egészségügyi szolgálat is gondoskodik majd a korcsolyázókról, és forralt bort, forró teát is lehet majd kapni a tóparton.

Az északi parton, Balatonfürednél szerdán még csak 7 centiméteres jégvastagságot mértek, ezért itt még nem lehet megnyitni a korcsolyapályát - mondta az [origo]-nak Somogyi László, a Probio városüzemeltetési cég igazgatója. A nagy hideg miatt azonban péntekre itt is elég vastagra hízik a jég, ezért már meg is kezdték a jégpálya engedélyezési eljárását. Szerda hajnalban itt mínusz 11 Celsius-fokot, napközben mínusz 5 fokot mértek. (A következő napokban várható fagyokról az [origo] Időjárás rovatában, itt olvashat.)

A jeget Füreden vékony, 1-1,5 centis hóréteg borítja, a jég minősége viszont jó, felülete sima - mondta Somogyi. A hó letúrása után péntektől várhatóan két focipályányi területen lehet majd csúszkálni, a partra a szervezők gesztenyesütést és korcsolyaélezést is szerveznek, a pályát pedig este kivilágítják. A jogszabályok szerint sötétedés után nem szabad a jégen tartózkodni.

A Velencei-tavon rossz a jég

Hiába volt reggel mínusz 13 fok, a Velencei-tó jege továbbra sem biztonságos, és egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a hétvégéig változik-e a helyzet - mondta a második legnagyobb magyar tó jegét naponta mérő agárdi tófelügyelőség munkatársa, Falusi Ferenc. Bár szerdán is látni lehetett egy jégvitorlást a tavon, a jégre nem ajánlott rámenni, mivel egyes helyeken nagyon vékony, máshol pedig úgynevezett kettős jégréteg alakult ki rajta - mondta.

A tó északi partján a partközeli jég vékonyabb, mint a belső jégpáncél, a parti sávon csupán 4-5 cm a jégvastagság. Az északi részen vannak olyan helyek is, amelyek 1-2 napja még egyáltalán nem voltak befagyva, és a hóval borított nádasok sem mindenhol jegesek. A déli parton ugyan vastagabb, 10 centis jégréteg fedi a tavat, ennek fele azonban nem erős, "acélos" jég, hanem a jégre hullt, megjegesedett hó. Ez a korcsolya alatt azonnal beszakad, az alatta lévő 5 cm pedig szintén nem elég, hogy megtartson egy embert - mondta Falusi, aki szerint emiatt a nádvágók sem tudnak dolgozni a tavon. Mivel a tavat hó fedi, a fagyos éjszakák ellenére sem biztos, hogy a hétvégéig elég erősre hízik a jég - tette hozzá a szakember.