Távozik a kórházból a meghalt sakkozót hazaküldő orvos

Vágólapra másolva!
Szakmai hibát nem követett el, de elfogadhatatlan hangnemben beszélt a beteggel az a nagykanizsai orvos, akit korábban Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halála miatt függesztettek fel állásából - állapította meg a kórház belső vizsgálata. Az orvos kölcsönös megegyezéssel távozik a kórházból.
Vágólapra másolva!

Kölcsönös megegyezés alapján megválik a nagykanizsai kórház attól az orvostól, akit két hete függesztettek fel állásából a január elején elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester halála miatt - közölte a belső vizsgálóbizottságot vezető főorvos, Székely István hétfőn.

Székely azt mondta: a Kanizsai Dorottya Kórház vizsgálóbizottsága az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének múlt heti vizsgálódásával összhangban azt állapította meg, hogy szakmai hibát nem követett el az orvos, aki a sürgősségi osztályról a beteg lázas állapota ellenére hazaküldte a sakkozót. A pácienst azonban olyan kioktató stílusban küldte vissza a háziorvosához, ami elfogadhatatlan, ezért - kölcsönös megegyezés alapján - megválnak tőle.

A 45 éves Bagonyai Attila január elején, 18 napos kezelés után hunyt el a nagykanizsai kórház intenzív osztályán, egyelőre nem igazoltan a H1N1 vírus fertőzésének következményeként. Édesanyja azt mondta, hogy fiát 40 fokos láza ellenére, két nap alatt kétszer is hazaküldték a sürgősségi osztályról.

Székely az előzményekről elmondta: a sakkozót először december 15-én éjjel szállították be magas láza és fejfájása miatt mentővel a kórházba. Az orvosi vizsgálat, az EKG és a röntgen, valamint a laboratóriumi eredmények alapján gyógyszerrel ellátva küldték hajnalban haza, miután tüdőgyulladásra utaló jeleket nem tapasztaltak. A beteget 22 órával később ismét mentő szállította a sürgősségi osztályra, ahol az akkor ügyeletben lévő orvos az előző napi eredményekhez képest eltérést nem talált.

A doktor intravénásan lázcsillapítóval látta el a sakkozót, akit ezután azzal küldött haza, hogy a háziorvosánál jelentkezzen. Bagonyai Attila két nappal ezután jelentkezett harmadszor a sürgősségi osztályon, ahonnan a belgyógyászatra utalták, ezt követően került az intenzív osztályra, ahol 18 napos kórházi kezelés után hunyt el.

A vizsgálóbizottságot vezető főorvos azt mondta: szakmailag és orvos etikailag nem követett el hibát a második alkalommal szolgálatban lévő orvos. Az általa az orvosi dokumentációban leírt - a háziorvosnak és a betegnek szóló - szöveg azonban "kioktató, kollegiális levelezésben nem elfogadható". Az orvost is meghallgatva döntöttek úgy, hogy megválnak az egyébként részmunkaidőben foglalkoztatott doktortól, ugyanakkor maga az orvos is jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván a kórházban dolgozni.