Herényi: "Irtózatos belső konfliktust" vállalt az MDF

Vágólapra másolva!
Az MDF vállalta az SZDSZ-es politikusokkal való együttműködés nehézségeit a parlamenti választásokon - mondta Herényi Károly MDF-es politikus a Magyar Televízióban. Herényi sajnálja Boross Péter volt miniszterelnök kilépését a pártból, szerinte a két párt együttműködése is szerepet játszhatott ebben. Az egykori frakcióvezető dicsérte az MDF-programját, majd megtagadta a bocsánatkérést a hamis MDF-es ferencvárosi kopogtatócédulák miatt.
Vágólapra másolva!

"Csakis az idő igazolja egy-egy döntés helyességét" - mondta Herényi Károly, az MDF elnökségi tagja a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában. A párt volt frakcióvezetője elmondta, hogy az MDF vasárnap nyilvánosságra hozott programjának "első része értékeli az elmúlt 20 esztendőt". Szerinte "a pozitív folyamatok zöme akkor indult", de voltak negatív részek is.

Herényi értékelte az Antall- és Horn-kormány teljesítményét, mondván 40 év szocializmus után megpróbálták a piacgazdaságba visszavezetni Magyarországot. Az MDF által a Horn-kormány idején sokat támadott Bokros-programról kijelentette: a szocialista-liberális kormány nyolc hónapnyi semmitevése vezetett oda, hogy szükség volt a Bokros-csomagra. Herényi szerint az MDF megosztott volt akkor a csomag kérdésében: közgazdászaik csitítottak, történészeik, bölcsészeik támadták.

Kérdésre válaszolva Herényi kijelentette: "Nagyon sajnálom" Boross Péter kilépését az MDF-ből. A háttérben rejlő okokról annyit mondott: "Feltételezéseket mondhatok csak". Szerinte az SZDSZ-szel való "együttműködés felsejlése és a nyitás politikája" okozhatta Boross kilépését.

"Egy párt akkor tud sikeres lenni, ha egy adott korszak kihívásaira értelmes válaszokat tud adni" - magyarázta Herényi az MDF sokat támadott szemléletváltásait. Herényi szerint "irtózatos belső konfliktus" volt emiatt, de "ennek a nehézségeit vállalni kell". "Mindenki jöhet, kivéve az SZDSZ-t, mert ők csúnyák, piszkosak...ilyet nem lehet csinálni" - tette hozzá.

Reformözön a programban

Az MDF programjáról beszélt ezután Herényi. "Ez nincs benne a programunkban" - reagált arra, hogy a panelek tervezett lebontásával vádolták meg a pártot. Herényi szerint Budapest szmoggal terhelt, "hülyén építették fel a város különböző részeit", ez kizárja a természetes szellőzést, ezért nem jók a városszéli lakótelepek. Ráadásul a panelek korrodálnak, statikai problémák lehetnek velük.

Ezután az MDF különböző reformkezdeményezéseit sorolta fel az MDF-es politikus. A párt által szorgalmazott szociális kártyát részmegoldásnak nevezte, amivel a befizetendő áfa teljesen bekerülhet az államkasszába.

Az adótervekkel kapcsolatban azt mondta: a céljuk, hogy az élőmunka terhe csökkenjen, többen fizessenek kevesebbet és 10 százalékkal emelkedjen a foglalkoztatottak száma. "Jelképesen 10 százalékkal megadóztatjuk a minimálbért" - tette hozzá. A másik fontos cél Herényi szerint, hogy "ne gyártsunk diplomás munkanélkülieket", ezért az oktatást is megreformálnák. Herényi a nyugdíjrendszert is kritizálta: szerinte egyre több az eltartott, és egyre kevesebb az aktív munkaerő. (A párt programjáról szóló elemzésünket itt olvashatja)

Végül Herényi beszélt a ferencvárosi csalásról: szerinte az MDF nem fog bocsánatot kérni a párt által leadott rengeteg hamis ajánlószelvényért. Herényi szerint az a hibás, aki a rendszert fenntartja, és ebben a Fidesz érdekelt - tette hozzá.