Árokba csúszott busz, elakadt kamionok - országos hóhelyzet

Vágólapra másolva!
Több kamion és személyautó elakadt a nagy havazás miatt Magyarország középső részén, egy autóbusz is árokba csúszott, nagyobb balesetet azonban nem okozott az időjárás. Dobogókőre sokáig nem lehetett feljutni a keresztbe fordult kocsik miatt. A vonatközlekedést nem bénította meg az időjárás.
Vágólapra másolva!

Elsősorban az ország középső részén esett sok hó szombaton, az autópályák, a főutak és a mellékutak is havasak, hókásásak, az alásózott szakaszokon latyakosak voltak. A Magyar Közút a teljes gépparkját bevetette a hóeltakarításhoz, de sok helyen hosszabb ideig tartott a főutak letakarítása. A közútkezelő fokozott óvatosságot és türelmet kér az autósoktól.

Pest és Nógrád megyében több helyen akadtak el járművek a nagy hó miatt. A hegyvidéki utakon több autóbusz és nehézgépjármű akadt el, illetve csúszott árokba. Vác és a nógrádi megyehatár között, illetve Parassapuszta felé az elakadt kamionok lehetetlenné tették a közlekedést, ezért az M2-esen a rádi emelkedőnél folyamatosan megszűrte a forgalmat a rendőrség: a rádi emelkedőnél megállították a kamionokat és a teherautókat. A váci közlekedőket tovább engedték, ám a Rétság, illetve Parassapuszta felé menőket egy pihenőbe terelték.

Itt összesen 20 kamiont kellett visszavontatni az útra a 2-es főúton, a korábban bevezetett forgalomkorlátozást estére oldották fel, miután az utat megtisztították, és az elakadt járműveket is kimentették - közölte a rendőrség. Pest megyében másutt - így Visegrád és Dobogókő térségében - is kiszabadították az elakadt, árokba csúszott autókat, így mindenütt megszűnt a torlódás. Szombaton 18.00 óráig személyi sérüléses baleset nem történt a régióban - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A mentőkhöz a szokásosnál tíz százalékkal több riasztás érkezett az országnak azon területeiről, ahol esett vagy esik a hó. Budapesten az intenzív havazás miatt a szokásosnál lassabban tudtak közlekedni, de minden beteghez eljutottak - mondta az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Valics Dezső. Szombaton mindössze kétszer-háromszor fordult elő, hogy elakadt a mentőautó, de az FKF rövid időn belül segítséget nyújtott és járhatóvá tette az adott útszakaszt - tette hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Szentes György, a katasztrófavédők szóvivője az [origo]-nak azt mondta, semmilyen komolyabb balesetet nem okozott szombat délig a havazás. A tűzoltóknak összesen 18 helyre kellett kivonulniuk, például Pest megyében egy árokba csúszott buszhoz, de személyi sérülés egyik esetben sem történt. A hó várhatóan inkább a következő napokban okoz majd problémákat - tette hozzá.

Északkeleten még este is havazott

Az M3-as autópálya Borsod megyei részén hét baleset történt egy időben, anyagi károk keletkeztek - közölte a megyei rendőrség. Nem csak az autópályán, hanem a megye teljes területén történtek balesetek, a legproblémásabb helyzet Miskolcon és környékén alakult ki. A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága szerint a megye teljes területén intenzíven havazott, elzárt település nincs a térségben, de az utak - a főutak is - nehezen járhatóak, téli útviszonyokra kell számítani.

Az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán is számos baleset történt, többségük csak anyagi kárral járt. A hó miatt nehezebb a közlekedés Nógrád, Komárom-Esztergom és Heves megye egyes részein. Az ország északi területein, azaz Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében havazott intenzíven még szombat este is, máshol inkább már csak szállingózott a hó. A közútkezelő munkatársai folyamatosan takarítják a főutakat, így azok közül mind járható. A mellékutakon sincs fennakadás, bár több helyen havas, latyakos a burkolat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az országban nincs elzárt település.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A MÁV szombat délutáni közleménye szerint Miskolc térségében 10 perces késésekre kell számítani, az ország más területein azonban - a budapesti elővárosi közlekedést kivéve - nem akadályozza komolyan a havazás a vasúti közlekedést. Az elővárosi vonatok szombaton nem jártak, és várhatóan vasárnap is a zónázó vonatok helyettesítik majd őket. (Erről bővebben itt olvashat)

Budapesten húsz centiméternél is több hó esett, vasárnap pedig az ország északkeleti részén eshet hasonló mennyiségű hó. A várható időjárásról itt olvashat részletesen, a budapesti hóhelyzetről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találja.