Fegyelmi indul a paneltűz miatt a miskolci tűzoltóparancsnok ellen

Vágólapra másolva!
Fegyelmi eljárást kezdeményez a miskolci közgyűlés a város tűzoltóparancsnoka ellen. A parancsnokot azért veszik elő, mert beosztottjai egy jelentés szerint hibáztak a tavalyi paneltűz utáni helyszínelés során, és emiatt nem lehet megmondani, hogy mulasztás okozta-e a három áldozatot követelő tüzet.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi eljárást indul a miskolci tűzoltóparancsnok ellen a három áldozatot követelő tavalyi paneltűz után elkövetett hibák miatt - közölte csütörtökön Káli Sándor, Miskolc polgármestere. Az eljárást azért kezdeményezi a közgyűlés, mert bár a tűzoltók alig több mint egy óra alatt eloltották a gyorsan terjedő, három emeleten pusztító lángokat, az oltás utáni helyszínelés során több szakmai hibát elkövettek.

A Borsod megyei katasztrófavédők már január 12-én fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztek a paneltűz miatt, hogy kiderítsék, felelős-e valaki a tűzvizsgálók hibáiért, a rosszul rögzített nyomokért és hiányos jegyzőkönyvekért (a fegyelmi vizsgálatról itt olvashat). A hibákra az után derült fény, hogy a lakók fellebbeztek a miskolci tűzoltók által végzett elsőfokú tűzvizsgálat miatt, mivel abból nem derült ki, mi okozta a tüzet. A Nógrád megyei katasztrófavédők által készített másodfokú tűzvizsgálat szintén nem tudta megmondani a tűz okát, de megállapította, hogy a miskolci tűzoltók rosszul vagy egyáltalán nem rögzítettek nyomokat (erről részleteket itt talál).

A miskolci közgyűlés szerdán a fegyelmi vizsgálatot Antal Attila századosra, a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnokára konkretizálta. A közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén a képviselők egyhangúlag döntöttek a tűzoltóparancsnok elleni eljárásról, amelynek március 4-én lesz eredménye - mondta a közgyűlés zárt ülése utáni sajtótájékoztatón a város polgármestere.

Miskolcon tavaly augusztusban pusztított tűz az avasi lakótelepen egy panelépületében, egy család három tagja halt meg a tragédiában. A miskolci paneltűzről szóló cikkeinket az [origo] tematikus címkeoldalán összegyűjtve is megtalálja.