Falus: A H1N1 miatt meghalt kismamákat nem oltották be

Vágólapra másolva!
A H1N1-fertőzés miatt meghalt öt kismama egyike sem volt beoltva - közölte Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Eddig 107 áldozata van Magyarországon az újinfluenza szövődményeinek.
Vágólapra másolva!

A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen. Az adatok szerint legkevesebb 25 állapotos nő került kórházba a H1N1 vírus miatt, közülük mindössze ketten kapták meg a védőoltást - mondta az országos tiszti főorvos, Falus Ferenc. Az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után nagyon gyorsan meggyógyult - tette hozzá.

Falus szerint a betegség 7-10-szer akkora valószínűséggel fordul elő a terhes nők körében világszerte, mint az összlakosság körében. Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek ötöde volt állapotos a járvány csúcspontján. Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen - tette hozzá. Falus becslésekre hivatkozva azt mondta, a magyarországi terhes nők átlagosan 17 százaléka kapott védőoltást a H1N1 ellen, ez az arány alacsonyabb az országos átlagnál.

Az újinfluenzával összefüggésben az ÁNTSZ adatai szerint összesen 107-en haltak meg Magyarországon közülük négyen voltak beoltva. Utóbbiak közül ketten "végállapotban voltak", vagyis az oltás nem segíthetett rajtuk, a harmadik betegnek "nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt", ezért "nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna" a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta Falus.