Elrajtolt a pécsi kulturális év

Vágólapra másolva!
Problémás előkészületek után vasárnap este elindult Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. A Széchenyi téren tartott meg- nyitóünnepség Pécs történetét idézte fel a római kortól napjainkig. Több mint ezren szerepeltek: színészek, bábosok, pécsi diákok. A megnyitón az enyhe füttyöt kapó Bajnai Gordon kormányfő azt mondta: mostantól két fővárosunk van, Pécs megmutathatja, hogy  "méltó régi nagy híréhez".
Vágólapra másolva!

Vasárnap este hat órakor egyórás megnyitó ünnepséggel kezdődött meg az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Pécsett. Az ünnepség Bajnai Gordon miniszterelnök nyitóbeszédével indult.

Bajnai azt mondta: mostantól Magyarországnak két fővárosa van, Budapest mellett Pécs is azzá vált, a magyar és az európai kultúra fővárosává. A kormányfő szerint Pécs sok megpróbáltatás, hányattatás, elfeledés után most újra élni tud egy régóta megérdemelt lehetőséggel, visszanyerheti kiemelkedő szerepét az országban, a régióban és megmutathatja, hogy "méltó régi nagy híréhez". Bajnai arról is beszélt, hogy szerinte a programsorozat az összefogás sikere, az együttműködés eredménye, és azt bizonyítja, hogy a nagy ügyek előbbre valók a részérdeknél.

A Széchenyi téren rendezett ünnepségre tíz-tizenkétezer vendéget vártak a szervezők. Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint négy órakor már gyülekezett a tömeg a főtéren, de a város utcái másutt még kihaltnak tűntek, a Király utcában is csak kevés embert lehetett látni. Az ünnepségre azonban tudósítónk szerint megtelt a főtér, szinte moccani sem lehetett, a környező mellékutcákba is szorultak emberek. Több kivetítőt állítottak fel, hogy az emberek követni tudják a műsort. Az ünnepség incidensek nélkül zajlott, Bajnai színpadra lépésekor ugyan némi füttyszó hallatszott, de hamar elhallgatott - jelentette tudósítónk.

Az ünnepségen Pécs történetét idézték fel a római kortól napjainkig. Több mint ezren szerepeltek: színészek, bábosok, pécsi diákok. Fellépett a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház, a Szélkiáltó Együttes, Demjén Ferenc, Lang Györgyi, Kandech Evelyne és Balikó Tamás is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

További képekért kattintson a fotóra!

A megnyitóünnepség Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap című dalával fejeződött be, ezután nyilvánították hivatalosan is megnyitottnak a kulturális évet. A rendezvény végén tűzijáték volt, melyet tudósítónk szerint nem lehetett jól látni a köd miatt.

A megnyitó napjára a MÁV külön élményvonatot indított a városba Budapestről.


A megnyitó előtt sajtótájékoztatót tartott Pécsett Bajnai, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Hiller István kulturális miniszter. Bajnai itt is azt mondta, hogy a pécsi program példát mutat az összefogásra. Szerinte az EKF lehetőséget és felelősséget jelent egyszerre: 2010 lehetőség arra, hogy Pécs felkerüljön Európa kulturális térképére, hosszú távú gazdasági, kulturális fejlesztéseket hajtson végre, felelősséget pedig azért jelent, mert idén Pécs lesz Magyarország kirakata, az ország második fővárosa. Bajnai szerint a kormány jó döntést hozott, amikor Pécs városát jelölte ki Európa kulturális fővárosának, és a kormány továbbra is támogatni fogja az EKF-programot. A miniszterelnök hozzátette, hogy a megvalósításhoz szükség volt a pécsiek kitartására, elszántságára, Toller László és Tasnádi Péter, a város korábbi és Páva Zsolt jelenlegi polgármester munkájára, valamint a kormány támogatása.

Hiller azt mondta, hogy Magyarország a pécsi EKF-programmal a legjobb arcát mutatja majd, amikor kulturális és tudományos értékeinek megismertetésére törekszik, és "leteheti névjegyét Európa asztalára". Emlékeztetett arra, ez az első alkalom, hogy magyar város kulturális főváros lehet, és hazai városnak 2016-ig ilyen lehetősége nem lesz. "Pécs nagyszerű város, évezredes történelmében mindig azt bizonyította, hogy kultúrák találkozása. Sok nemzetiség és kultúra találkozik itt, Pécsett megfordulni öröm lesz idén" - jelentette ki Hiller, aki köszönötet mondott a helyi civileknek is. Kiemelte azt is, hogy személy szerint az elmúlt öt évben három polgármesterrel és nyolc menedzsementtel dolgozott együtt az EKF-projekt előkészítésén, és az együttműködés szerinte sikeres volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Páva arról beszélt, hogy Pécs erős, és felkészülten várja a programsorozat indulását. Szerinte a várost befogadó, szívélyes és jókedvű polgárok lakják, és ezt láthatják majd a látogatók is. Kijelentette: Pécs méltó módon fogja képviselni a régiót, Magyarországot, a Déli Kulturális Övezetet, és a Balkánt is. A polgármester bejelentette, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra az EKF-megnyitóra eozin kulturális fővárosi láncot készített, amelyet minden évben az akkori kulturális főváros birtokolhatja.

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója megemlített néhány főbb programot, Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezetője, továbbá Rubovszky Rita, a Hungarofest igazgatója pedig köszönetet mondott a projektek előkészítésében közreműködő hazai és külföldi személyeknek, szervezeteknek. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Magyar Posta az EKF-megnyitó alkalmából Pécsről egy 25 bélyeget tartalmazó blokkot bocsátott forgalomba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az EKF ötéves, feszültségekkel teli előkészítés után kezdődött el. Az év elejére az ötből csak egy nagyberuházás készül el, egy pedig várhatóan egyáltalán nem lesz meg időre. A programterv viszont összeállt. Korábbi cikkünkben részleteket olvashat a győztes pályázatról és az előkészítésről. Ebből a cikkből pedig kiderül, hogy a két testvérvárosban, Essenben és Isztambulban is voltak nehézségek, viták, bár ambícióból ezekben a városokban sem volt hiány.