Csütörtökön sem lesz vége a BKV-sztrájknak

Vágólapra másolva!
Csütörtökön is folytatódik a BKV-sztrájk, miután a szerda délelőtti egyeztetésen ismét nem történt elmozdulás a cég vezetése és a szakszervezetek között. A szakszervezetek szerint a sztrájk eredményes, noha a BKV egyelőre nem hajlandó új ajánlatot tenni nekik. A buszok szerdán több mint negyven vonalon jártak, de sok helyen csak óránként, miközben mindössze 5 villamosjárat közlekedett a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Továbbra sincs megegyezés a BKV vezetése és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, ezért csütörtökön is folytatódik a kedden kezdődött munkabeszüntetés - jelentette be a szerda délelőtti egyeztetés után Nemes Gábor, a szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője. A tárgyalások csütörtökön szintén folytatódnak, bár a szakszervezetek egyelőre nem sok esélyt látnak a megegyezésre.

Nemes azt mondta, hogy a BKV ezúttal sem adott új ajánlatot, a sztrájkbizottság pedig továbbra is ragaszkodik a saját álláspontjához. A sztrájkolók eddigi juttatásaik megtartását követelik, a BKV viszont nem hajlandó a január 1-jén lejárt kollektív szerződés megújításakor egyes korábban meglévő tételeket a szerződésbe belefoglalni.

A BKV-nak azért jelent többletkiadást az eddigi juttatások megtartása, mert az adószabályok változásával több béren kívüli juttatásra is többletterhek rakódtak, amivel a szakszervezetek számítása szerint 821 millió többletköltség éri a céget. A BKV vezérigazgatója nem hajlandó növelni a dolgozók juttatásainak keretét, a szakszervezetek viszont nem engednek abból, ami eddig járt nekik, az álláspontok így megmerevedtek.

Nemes szerint a tárgyalásokon a BKV arra hivatkozott, hogy idén összességében 13 százalékkal nőne a dolgozók nettó keresete, a szakszervezet szerint azonban ez nincs így. Reggel az egyik buszgarázsban egy sofőr az [origo]-nak azt mondta, hogy az adószabályok változásával alacsonyabb sávba kerülnek, és ezért valóban nő a nettó bérük, de ezt most el akarják venni tőlük. Nemes Gábor erről az MTI-nek azt mondta, nem megoldás, hogy ha szabályváltozások miatt többletjövedelem keletkezik, akkor azt a szociális juttatásokon keresztül elvonják.

Teljes támogatottság

Nemes szerint a sztrájk nyugodtan zajlik, a támogatottsága szerinte 100 százalékos, a dél-pesti és cinkotai buszgarázsban erről az [origo] tudósítói is meggyőződtek (a telephelyeken készült riportunkat itt olvashatja). A szakszervezeteknél egyelőre nem vetődött fel, hogy felfüggesszék a sztrájkot, mert úgy látják: sikeres a munkabeszüntetés. Nemes szerint folyamatosan vizsgálják, hogy a sztrájknak milyen hatásai vannak.

Bár a sztrájk támogatottsága a BKV-dolgozók között nagy, a BKV járművei több vonal teljes hosszán közlekednek, igaz, a szokásosnál sokkal nagyobb, néha egyórás követési távolsággal. A közlekedő buszokat a sztrájkolók szerint a BKV hétfő este, még a garázsba való beállás előtt vette el a sofőröktől és vitte el a telephelyekről, azokat dupla fizetéssel felvett, ideiglenesen megbízott sofőrök vezetik, nem a BKV állandó, szerződéses alkalmazottjai.

Sok vonal, kevés busz

Bár negyven buszvonalon megindult szerdán a közlekedés Budapesten, egyes járatok csak óránként vagy annál is ritkábban közlekednek - közölte a BKV délután. Csak óránként jár a 63-as, a 170-es, a 178A és a 266A busz is, a 124-es pedig ennél is ritkábban, 60-90 percenként. A fontosabb járatok - így a 8-as, a 173-as - 5-10 percenként közlekednek, félóránként követik egymást a 30-as, az 57-es, a 95-ös, a 103-as, a 150-es, a 212-es és a 225-ös járatok, 30-60 perces időközökkel közlekedik az 58-as és a 128-as busz. Az utolsó 57-es autóbusz várhatóan 21.14-kor indul Hűvösvölgyről.

A közlekedő 43 járatból 12 csak a vonal egy szakaszán jár: rövidített útvonalon közlekedik a 8, 66A, 97, 98, 114, 151A, 173, 180, 212, 256, 950A és a 990A számú autóbusz. A déli tájékoztatás szerint a kieső járatok pótlására egy új, eddig nem létező autóbuszvonal is indult 97-es jelzéssel, amely Rákoskeresztúr városközpontjából indul körjáratként. A menetrendekről részletesen a BKV honlapján is lehet tájékozódni.

A városban összesen 5 villamosvonalon járnak a szerelvények, ezeken átlagosan 15-20 perces követési idővel kell számolni. A BKV tájékoztatása szerint az 1-es villamos délután kettő óra óta teljes vonalon jár, ahogyan a 2-es és a 6-os villamos is. Az 1-es villamosra körülbelül 15 percet kell várni, a 2-esre és a 6-osra 15-25 percet. A mai utolsó 6-os villamosok 22.20-kor indulnak a Móricz Zsigmond körtérről, 23.00-kor pedig a Moszkva térről.

A 41A a Bocskai út és a Kamaraerdő között jár délután kettőtől, de csak körülbelül egy órás követési időben, a 47A pedig a Bocskai út és a Városház tér között jár fél óránként. A BKV közlése szerint fél 6 óta nem jár a 47-es villamos. A 14-es villamos várhatóan 17-22 óra között közlekedik az angyalföldi kocsiszín és Káposztásmegyer között. Délelőtt járt az 52-es villamos is, de fél kettő óta ez a járat nem közlekedik.

A nap folyamán menetrend szerint közlekednek a metrók (M1, M2, M3) és a trolibuszok. A csepeli és a gödöllői HÉV menetrend szerint, a szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 15, Szentendrére 30 percenként közlekedik. A ráckevei HÉV óránként jár, minden szerelvény Ráckevéig közlekedik - áll a közleményben.

Ez lesz csütörtökön

Az alvállalkozói buszok csütörtökön is a megszokott módon fognak közlekedni - közölte a BKV szerda este. Annyi változás lesz azonban, hogy járni fognak az 57-es, 88-as és 150-es buszok, mindhárom 30 percenként. Emellett új buszjáratot indít a BKV 297-es jelzéssel a Tóalmás utca és Rákoskert, körforgalom között. Fontos változás lesz még, hogy a 20E és a 200E vonalakon közlekedő buszok valamennyi érintett megállóban megállnak.

A vasutassztrájk miatt csütörtökön a MÁV is elfogadja majd a BKV bérleteit, illetve a BKV a MÁV-bérleteket.

Rendkívüli szünet két iskolában

A sztrájk miatt két fővárosi iskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet a hiányzások miatt szerdára, a BKV-sztrájk második napjára. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint nem nyitott ki az Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Terézvárosi Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola. A hivatal hétfőn intézkedett arról, hogy az iskolákban semmiképpen ne rendeljenek el kényszerszabadságot, így a pedagógusok akkor is megkapják a bérüket, ha nem tudnak bemenni.

A közlemény szerint a budapesti kórházak működése, a betegellátás zavartalan, és a Fővárosi Közterület-fenntartó is fennakadás nélkül, folyamatosan látja el feladatát. A fővárosi tűzoltóság és polgári védelem jelentése szerint ezek a szervezetek is zavartalanul tudják tartani a szolgálatot - olvasható a közleményben.

BKV-pótlás

Csütörtökön "BKV-pótló mozgalmat" indít a 4K!-Negyedik Köztársaság mozgalom és a Colabs coworking közösség. Ötletük szerint az autósok utasokat szállítanának úgy, hogy egy A4-es méretű papírra felírnák úticéluk, azt kiraknák a szélvédőre, és pénz kérése nélkül elvinnének embereket abba az útirányba. Cserébe az utasok csak az úticéljuknak megfelelő irányba tartó autóst intik le, nem beszélgetnek vele, ha nem akarja, és 100 forintot illik azért fizetni a fuvarért.